Így lesz olcsóbb a lazac: ipari algaolajjal etetik

agrarszektor.hu
A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy a lehető legolcsóbban és legnagyobb mennyiségben állítsanak elő omega-3-zsírsavat. Az élettani szempontból fontos telítetlen zsírsav az állatok táplálásában is esszenciális elem. A tudósok most a lazacok táplálása érdekében alkottak meg egy olajtermelő algarendszert.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A halfogyasztás a '70-es évek óta megháromszorozódott a világban, ezért egyre nagyobb gond a tenyésztett halak termelésének fokozása. Egy német-holland konzorcium terméke most áttörést hozhat a halak takarmányozásában - áll azuzlet.hu oldalán. A hal nem csak egészséges, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3-zsírsav legfontosabb forrása is. A vegyület stabilizálja az immunrendszert, védi a szívet és az agyat, kedvező hatással van a mentális közérzetre és a memóriára. Ráadásul a haltermelés ökológiai lábnyoma sokkal kisebb a szárazföldi hústermelésénél.

Csakhogy a fogyasztás növekedését nem követi a halászat, a természetes vizekből lehalászott halmennyiség 30 éve stagnál. A világtengerek 30 százaléka túlhalászott, 60 százalékában a halállomány a természetes reprodukciós képessége határán van. Így az éves fogyasztás több mint fele, 180 millió tonna, tenyészetekből származik. A legnagyobbak a norvég, a chilei és az ausztrál partoknál találhatóak.

A halhús omega-3-zsírsava a táplálékláncon keresztül jut az állatba. A planktonok elfogyasztják a mikroalgákat, hogy aztán a kishalak táplálékévá váljanak, őket végül felfalják a ragadozó nagyhalak, például a lazacok. A farmokon tenyésztett ragadozóhalak táplálásához évi 16 millió tonna kishalra lenne szükség. Ez a teljes vadon halászott mennyiség fele. A tengerek túlhalászásával egyre nehezebb ennyi halat kifogni és így lazacok táplálékát biztosítani. (Megjegyezzük: az állati fehérjék - húsliszt, vérliszt - etetése, beleértve a rovarokat is, a halak esetében megengedett, így nemcsak kishalat esznek a lazacok - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Erre a problémára keresett megoldást a német-holland tulajdonú Veramaris. A cég kutatóközpontja az amerikai szárazföld szívében, egy nebraskai kisvárosban, Blairben található. A kuttatók a tenyésztett lazacokat közvetlenül algaolajjaltáplálták. Az algák fejlődéséhez elengedhetetlen a cukor. Ezt a Viomaris a nebraskai kukoricából nyeri (valahogy úgy, ahogy mi izocukrot gyártunk a magyar kukoricából - agrárszektor.hu). Néhány vitamin mellett ez a cukor a tápláléka algák milliárdjainak. Végül erjesztik és leszűrik a tenyészetet, csak az aranyszínű, sűrű állagú olaj marad vissza. A folyadék kinézetre juharszirupra, illatra szójaszószra emlékeztet. Az algaolajat aztán összekeverik egyéb tápanyagokkal, granulálják, és máris kész a táp.

Egy tonna algaolaj ezzel a módszerrel előállítva 60 tonna tengerekből kifogott kishalat helyettesít.

A Veramaris azt ígéri, rövid időn belül évi 1,2 millió tonna előállítására lesz képes. Ez másfélszer annyi kishalat pótolna, mint amennyit évente a Földközi-tengerből kihalásznak, és fedezné a lazacfarmok tápanyag-igényének 15%-át. A cég hosszabb távon rákok, sőt kutya- és macskaeledel előállításához is felhasználná az iparilag előállított algaolajat. Más cégek algák helyett génmanipulált növényekből nyernék az értékes zsírsavat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?