2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Élelmiszer

Így maradhat talpon a kaposvári húsipar

Több százmilliós beruházást hajtottak végre a kaposvári Kometa’ 99 Zrt. húsüzemében, hogy növeljék a vállalat versenyképességét. A közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel javítható a húsok minősége és az állatok elkábítása is kíméletesebb. Az olasz tulajdonú cég tavaly 25 milliárd forint nettó árbevételt ért el és 153 millió forintos veszteséget termelt.
 
 

Mintegy 700 millió forintos beruházást bonyolított le a Kometa’ 99 Zrt - közölte az MTI. A vállalat szerint a közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel csökkenthető az úgynevezett PSE (Pale Soft Exudative) elnevezésű húsok előfordulása, ezzel pedig nőhet a cég versenyképessége.

A PSE húsok világos színűek és nagy a léeresztő képességük, így tároláskor és feldolgozáskor tömegveszteséget okoznak, ez pedig komoly gazdasági károkat jelentett az üzemnek. Emellett a hagyományos kábítási technológiák állatvédelmi szempontból sem voltak kedvezők, mivel felesleges stresszt okoztak az állatoknak.

Az önkormányzat is tulajdonos
A kaposvári önkormányzat 2013-ban mintegy 2 milliárd forintért vásárolt tulajdonrészt a Kométa’ 99 Zrt.-ben. A likviditási gondokkal küzdő vállalat közel ezer családnak adott munkahelyet, így az önkormányzat szigorú feltételekkel ugyan, de megmentette a városnak stratégiailag fontos céget.

Az olasz tulajdonú cég tavalyi nettó árbevétele 25 milliárd forint volt és közel 153 millió forintos veszteséget ért el. A vállalat - amely tavaly 643 dolgozót foglalkoztatott - árbevételének fele exportból származik, a legjelentősebb piacai Olaszország, Spanyolország, Dél-Korea, Japán, Németország, a dél-szláv területek és a kelet-európai országok.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu