Így maradhat talpon a kaposvári húsipar

agrarszektor.hu
Több százmilliós beruházást hajtottak végre a kaposvári Kometa' 99 Zrt. húsüzemében, hogy növeljék a vállalat versenyképességét. A közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel javítható a húsok minősége és az állatok elkábítása is kíméletesebb. Az olasz tulajdonú cég tavaly 25 milliárd forint nettó árbevételt ért el és 153 millió forintos veszteséget termelt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintegy 700 millió forintos beruházást bonyolított le a Kometa' 99 Zrt - közölte az MTI. A vállalat szerint a közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel csökkenthető az úgynevezett PSE (Pale Soft Exudative) elnevezésű húsok előfordulása, ezzel pedig nőhet a cég versenyképessége.

A PSE húsok világos színűek és nagy a léeresztő képességük, így tároláskor és feldolgozáskor tömegveszteséget okoznak, ez pedig komoly gazdasági károkat jelentett az üzemnek. Emellett a hagyományos kábítási technológiák állatvédelmi szempontból sem voltak kedvezők, mivel felesleges stresszt okoztak az állatoknak.

Az önkormányzat is tulajdonos
A kaposvári önkormányzat 2013-ban mintegy 2 milliárd forintért vásárolt tulajdonrészt a Kométa' 99 Zrt.-ben. A likviditási gondokkal küzdő vállalat közel ezer családnak adott munkahelyet, így az önkormányzat szigorú feltételekkel ugyan, de megmentette a városnak stratégiailag fontos céget.

Az olasz tulajdonú cég tavalyi nettó árbevétele 25 milliárd forint volt és közel 153 millió forintos veszteséget ért el. A vállalat - amely tavaly 643 dolgozót foglalkoztatott - árbevételének fele exportból származik, a legjelentősebb piacai Olaszország, Spanyolország, Dél-Korea, Japán, Németország, a dél-szláv területek és a kelet-európai országok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03