2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Élelmiszer

Így szeretnek bennünket az oroszok - Az elsők között leszünk

A magyar, a görög és a ciprusi termékek juthatnak be várhatóan először az orosz piacra a tavaly elrendelt embargó feloldása után. Orosz nyilatkozatok szerint azok a cégek kaphatnak engedélyt, amelyek átestek a szakértői ellenőrzéseken.
 
 

Célszerű lenne szakértőket küldeni Magyarországra, Görögországba és Ciprusra, ahol megvizsgálhatnák a lehetséges szállítókat, így azok az embargó feloldása után azonnal exportálhatnának - nyilatkozta Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat (Roszszelhoznadzor) vezetője. Csak azokat a cégeket engednék be, amelyek átestek a szakértői ellenőrzéseken.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre, Oroszország tavaly augusztus 7-én vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, a hal, a sajt, a tej - és tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-tól levették a listáról a burgonya- és hagymavetőmagokat, a hibrid csemegekukoricát, a zöldborsót, a laktózmentes tejtermékeket, bizonyos vitaminokat, illetve íz- és adalékanyagokat, valamint a protein-koncentrátumokat.

Mint arról az agrárszektor.hu is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli budapesti látogatásán ígéretet tett arra is, hogy Moszkva már az embargó lejárta előtt is megpróbálja az orosz piacra jutattani a magyar agrártermékeket. Az Oroszországba irányuló magyar kivitel azonban marginális szerepet játszik a teljes hazai agrárgazdasági exporton belül.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu