Így vívjuk tovább a pálinkaharcot - Válasz megy Brüsszelnek

agrarszektor.hu
Megérkezett az Igazságügyi Minisztériumba (IM) az a levél, amelyben az Európai Bizottság (EB) tájékoztatja Magyarországot a pálinkaszabályozás miatt indított újabb kötelezettségszegési eljárásról. Az EB pálinkaügyben másodszor vont procedúra alá bennünket, miután azt állapította meg, hogy a kormány a házi párlatfőzés jövedéki szabályozását az Európai Bíróság tavalyi döntése ellenére sem igazította az uniós joghoz. Továbbra is kitartunk a kedvezményes otthoni főzés mellett, és hatvan napon belül válaszolunk Brüsszelnek - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak az IM.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március 2-án érkezett meg az IM-hez az a levél, amely arról ad tájékoztatást, hogy az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított a magyar pálinkaszabályozás miatt - közölte az agrászektor.hu-val a tárca. A brüsszeli testület pálinkaügyben rövid időn belül másodszor vonja kötelezettségszegési eljárás alá Magyarországot, mivel megítélése szerint a kormány a hazai jövedéki szabályozást továbbra sem igazította az uniós joghoz.

A gondot most (is) alapvetően a házi párlatfőzés okozza, amelynél januártól 1000 forintos éves jelképes átalányadó lépett életbe. Korábban - a "pálinka szabadságharc" részeként - az otthonfőzés személyenként 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig adómentes volt, de emiatt Brüsszel még 2013-ban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett, majd az Európai Bírósághoz fordult. Az Országgyűlés januártól azért vezette be az ezer forintos átalányadót, mert a bíróság tavalyi ítéletével az EB-nek adott igazat abban, hogy a teljes adómentességet nem tarthatjuk fenn. (Emellett döntöttek arról is, hogy ezentúl nem a gyümölcstulajdonosok, hanem csak a gyümölcstermesztők főzhetnek otthon pálinkát.)


MTI-fotó: Földi Imre

 

Az Európa Bizottság az első és a most indított, második kötelezettségszegési eljárásban is azt hozta fel érvként, hogy az uniós szabályozás szerint a jövedéki adókulcs csak kétféle lehet, a kedvezményes pedig nem lehet kisebb a "rendes" adókulcs felénél. A jövedéki adó mértéke nálunk ma egy hektoliter, száz térfogatszázalékos párlatra 333 385 forint, ennek 50 százaléka pedig mintegy 167 000 forintot tesz ki. Ezt 50 fokos pálinkára átszámítva hektoliterenként 83 500 forint adódik, vagyis ilyen párlatok után literenként 835 forintos adót kell fizetni. Ha tehát a házi párlatfőzésre is 50 százalékos adókulcs vonatkozna, az 50 fokos pálinkák után - 86 literes éves maximális mennyiséggel számolva - jóval több, 71 810 forint adót kellene fizetni az ezer forintos jelenlegi éves átalányadó helyett.

Brüsszel ezért látja úgy, hogy a házi főzésű pálinkáknál Magyarországnak most sem sikerült "maradéktalanul eleget tennie" a tavalyi bírósági döntésnek. Vanessa Mock, a bizottság adó- és vámügyekért felelős szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy Magyarországtól további intézkedéseket vár az ügyben, de konkrétumokat nem említett. (Az első kötelezettségszegési eljárásban gond volt a bérfőzetett párlatokkal is, amelyek 86 liter 50 fokos mennyiségig szintén adómentességet élveztek. Az uniós szabályozási összeférhetetlenség itt viszont januártól megszűnt, mivel a bérfőzetésnél 86 liter 50 fokos mennyiségig az idéntől 50 százalékos jövedéki adót kell fizetni).

Hogyan lehetne visszaszorítani a feketepiacot?
A hazai pálinkák érdekében úgy kellene alkalmazni az engedélyezett két jövedéki adókulcsot, mint ahogy azt a görögök teszik az ouzo védelmében - vetik fel pálinkapiaci szakértők. Ez esetben az 50 százalékos kedvezményes adó valamennyi magánfőzött, bérfőzetett és kereskedelmi pálinkára vonatkozna, míg a teljes kulcs a nem pálinka kategóriába eső szeszesitalokat sújtaná. A házi párlatok adója a jelenlegi ezer forinthoz képest így is nőne, ezzel egy időben viszont a teljes pálinkapiac pozíciója javulna. Ráadásul szakértők szerint radikálisan visszaesne az illegális kereskedelem, mivel a kocsmákban nem érné meg magán-, vagy bérfőzetett pálinkákat töltögetni a kereskedelmi pálinkák palackjaiba, illetve egyszerűen műanyagkannákból kiszolgálni a vendégeket.

 

A hatvan napban rögzített határidőn belül a kormány megküldi a választ az Európai Bizottságnak - nyomatékosította az agrárszektor.hu-nak az IM. A tárca, mint a szakmai koordinációért felelős minisztérium - az ügyben érintett minisztériumokkal közösen - most tanulmányozza át a dokumentumot. A válasz kialakításakor olyan megoldásra törekszünk, amely - fogalmazott az IM - az uniós joggal összhangban értelmezhető, de továbbra is kedvezményes otthonfőzési lehetőséget nyújt.

Azt a tárca egyelőre nem részletezte, hogy kedvezményes otthonfőzési lehetőségként milyen kompromisszumos megoldások jöhetnek szóba. Pálinkapiaci szakértők szerint viszont az újabb kötelezettségszegési eljárás eredménye csak az lehet, hogy a magánfőzésre is 50 százalékos adót kell majd kivetni. Ez pedig azt jelentené, hogy a házi pálinkák után évi maximum 71 810 forintos adót kellene fizetni az ezer forintos mostani éves átalányadó helyett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58