Így zárja az évet a magyar mezőgazdaság: mutatjuk, mik hozták a legtöbbet idén

MTI
A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A gabonafélék, az élő állatok és a burgonya kivételével a mezőgazdasági termékek termelése stagnált vagy csökkent.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.
A gabonafélék termésmennyisége összességében 3,3 százalékkal lett nagyobb, a kukorica és a búza termelése egyaránt nőtt. Az árak 0,8 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, így a gabonafélék termelési értéke 2,5 százalékkal nőtt. 

Az ipari növények mennyisége 8,2 százalékkal kisebb volt az előző évinél, az árak 4,0 százalékos emelkedésével együtt is 4,5 százalékkal elmaradt a termelés értéke a 2018-astól. Az olajos magvúak közül a repce termelése esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a fehérjenövények termelése emelkedett, fűzte hozzá a KSH jelentése. A takarmánynövények termésmennyisége 1 százalékkal csökkent és az árak alig 0,2 százalékos emelkedése sem kompenzálta a veszteséget. A kertészeti termékekből 5,7 százalékkal nőtt a termés mennyisége, az árak mégis 37,9 százalékkal emelkedtek, így a termelés értékben 45,8 százalékkal meghaladta tavalyit, de még így sem ért el 2,5 százalékos részesedést a növénytermesztésben előállított termelési értékből. 

Forrás: Getty Images

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,7 százalékkal nőtt. Az élő állatok mennyisége 2,5 százalékkal emelkedett, elsősorban a szarvasmarha- és a sertéstartás bővülése miatt. A juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott, a baromfié csökkent. A termelési volumen szerény emelkedését 7,1 százalékos áremelkedés kísérte, ezzel az állattenyésztésben előállított termelési érték 9,8 százalékkal haladta meg ebben az évben a tavalyit. Az állati termékek termelési volumene a tavalyi szinten stagnált és a 0,6 százalékos áremelkedéssel nőtt a termelés értéke. 

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7 százalékkal, a 3,3 százalékos áremelkedéssel értékben 4,1 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat volumenében következett be jelentős bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül a műtrágya felhasználása csökkent. A mezőgazdaságban előállított bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal nőtt, 1223,9 milliárd forintot tett ki, ami 21,4 milliárd forinttal több a tavalyinál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?