Ilyen élelmiszerárakkal búcsúzott a nyár: vannak meglepetések

agrarszektor.hu
Mérséklődtek a globális élelmiszerárak augusztusban az alapvető gabonafélék és a cukor árának zuhanása miatt - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását követi nyomon, 1,1%-kal csökkent július óta, amivel pontosan 1,1%-kal van magasabban a tavaly augusztusi értékénél. A gabonafélék 6,4%-os árcsökkenése hozta a legjelentősebb változást az elmúlt hónapban. A kukorica jegyzési szintje a vártnál sokkal alacsonyabb lett a meglepetésszerűen jó terméseredmény után az Amerikai Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukorica-előállító és exportőr országában. A bőséges kínálat nyomás alatt tartotta a búza árát is, miközben a rizs inkább drágult szezonális faktorok és a thaiföldi időjárás a vetésre gyakorolt hatása körüli aggodalmak okán.

A cukor 4%-kal lett olcsóbb a nemzetközi piacokon a brazil valuta gyengülése és India és Mexikó bőséges exportkészletei miatt. Ezzel szemben a növényi olajok árindexe majd 6%-kal 11 havi csúcsára emelkedett, a pálmaolaj iránti nemzetközi kereslet élénkülése és a kedvezőtlen indonéziai időjárás okán. A szójaolaj szintén drágult.

A húsfélék átlagára 0,5%-ot erősödött, ami azt jelenti, hogy januárhoz képest 12,3%-kal kell többet fizetni értük. Különösen a sertéshús ára növekedett az afrikai sertéspestis generálta kínai keresletugrás miatt. Az elmúlt két hónap trendjét megfordítva a tejtermékek ára a sajt és a sovány illletve teljes tejpor drágulásával emelkedni kezdett (+0,5%).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?