2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Élelmiszer

Ilyen élelmiszerárakkal búcsúzott a nyár: vannak meglepetések

Mérséklődtek a globális élelmiszerárak augusztusban az alapvető gabonafélék és a cukor árának zuhanása miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
 
 

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását követi nyomon, 1,1%-kal csökkent július óta, amivel pontosan 1,1%-kal van magasabban a tavaly augusztusi értékénél. A gabonafélék 6,4%-os árcsökkenése hozta a legjelentősebb változást az elmúlt hónapban. A kukorica jegyzési szintje a vártnál sokkal alacsonyabb lett a meglepetésszerűen jó terméseredmény után az Amerikai Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukorica-előállító és exportőr országában. A bőséges kínálat nyomás alatt tartotta a búza árát is, miközben a rizs inkább drágult szezonális faktorok és a thaiföldi időjárás a vetésre gyakorolt hatása körüli aggodalmak okán.

A cukor 4%-kal lett olcsóbb a nemzetközi piacokon a brazil valuta gyengülése és India és Mexikó bőséges exportkészletei miatt. Ezzel szemben a növényi olajok árindexe majd 6%-kal 11 havi csúcsára emelkedett, a pálmaolaj iránti nemzetközi kereslet élénkülése és a kedvezőtlen indonéziai időjárás okán. A szójaolaj szintén drágult.

A húsfélék átlagára 0,5%-ot erősödött, ami azt jelenti, hogy januárhoz képest 12,3%-kal kell többet fizetni értük. Különösen a sertéshús ára növekedett az afrikai sertéspestis generálta kínai keresletugrás miatt. Az elmúlt két hónap trendjét megfordítva a tejtermékek ára a sajt és a sovány illletve teljes tejpor drágulásával emelkedni kezdett (+0,5%).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu