Íme, a nyári razzia első eredményei: durva, mennyi lejárt élelmiszert talált a hatóság

Íme, a nyári razzia első eredményei: durva, mennyi lejárt élelmiszert talált a hatóság

agrarszektor.hu
Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a hatóság irányításával. A júliusi első időszakban összesen 2 338 ellenőrzésre került sor. 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih szokásos nyári ellenőrzése a turisztikai szempontból frekventált helyeken, továbbá a rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre fókuszált. Ezen belül kiemelt figyelemben részesült a büfé-kocsik és mozgó vendéglátók tevékenysége, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése. Az ellenőrzött napközis táborokban élelmiszer-biztonságot érintő súlyosabb probléma nem merült fel - olvasható a Nébih oldalán. A július 1-jétől 31-ig tartó első időszakban 8 439 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A vezető hibaok idén is a lejárt termékek forgalmazása, de a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva ritkábban fordult elő. Az összes ellenőrzött tétel 5,2%-át, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból. A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést, 196 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, utóbbit összesen 13 415 384 Ft értékben.

A vendéglátó tevékenység ellenőrzése során az allergénekre vonatkozó fogyasztói tájékoztatás hiánya főleg a kisebb vendéglátóhelyeken, büfékben, lángost árusító helyeken, illetve a fagylaltozókban figyelhető meg. Az úgynevezett helyettesítő termékek használata elsősorban a lángost árusító helyeken gyakori. Ezzel együtt rendszeresen előforduló hiba, hogy az étlapon "tejföl" szerepel, azonban az ételre már növényi alapú termék kerül. A pizzériák esetében szintén tapasztalható ugyan ez a félrevezető gyakorlat: növényi alapú sajtkészítményeket használnak feltétként, ugyanakkor az étlapon a "sajt" megnevezés szerepel, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzések alkalmával eddig főleg jelölési hibák és minőségi kifogás fordult elő, de ismeretlen eredetű, nem nyomon-követhető termékek miatt is intézkedniük kellett a szakembereknek. Néhány esetben a forgalmazói regisztráció hiánya is előfordult. A borászati termékek és alkoholos italok helyszíni ellenőrzése során alkoholtartalom eltérés nem fordult elő. Lejárt minőségmegőrzési idejű alkoholos italt is csupán egy esetben találtak az ellenőrök, továbbá egy-egy jelöletlen bor és pálinka tételt kellett kivonni a forgalomból.

A részeredmények alapján a higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban, viszont kevesebb nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hibát tártak fel az ellenőrök. A kánikulára tekintettel a szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc biztosítására, amellyel már mostanáig több probléma adódott a tavalyinál. A nyári szezonális élelmiszerlánc- ellenőrzési időszak augusztus 20-ig még országszerte tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?