2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Élelmiszer

Indul a szavazás - Három gyönyörű hal közül választhatunk

Compó, a márna és a selymes durbincs közül lehet kiválasztani, melyikük legyen jövőre az „év hala”. A jelöltekre a Magyar Haltani Társaság honlapján december 31-ig lehet szavazni.
 
 

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Haltani Társaság ez alkalommal is három őshonos halat jelölt a szavazásra. Az idén a compó, a márna és a selymes durbincs között lehet választani.


Compó

Az átlátszó tavakban óarany színű, a sötét vizekben barnásfekete árnyalatú compó nem csak szép, de kitűnő húsú halunk is egyben. A sekély, erősen felmelegedő, növényekkel benőtt állóvizeket lakja, ahol a gyakorta szűkös oxigéntartalom ellenére is megél. Adottságai a klímaváltozás során előnyt jelenthetnek számára.

Vele ellentétben a márna a hűvösebb, sóderes medrű folyóvizeket kedveli. Ívása is az ilyen szakaszokon zajlik, a duzzasztók fölötti iszapos részeket elkerüli. Kitűnő horgászhal, amelynek szálkás, de ízletes húsát sokan kedvelik. Az ikráját azonban nem ajánlatos fogyasztani, mert megárthat.


Márna

A védett selymes durbincs a Duna és mellékfolyói vízrendszerében alakult ki, és ma is csak ezekben a vizekben él. Természeti értékünk tehát, amelynek védelmét bennszülött volta mellett állományainak megfogyatkozása is indokolja.


Selymes durbincs

A jövő év hala címet az a faj kapja, amelyik december 31-ig a legtöbb szavazatot kapja. A jelöltek közül Magyar Haltanai Társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu) lehet szavazni, az eredményhirdetést pedig január elsején tartják.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu