2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Ingyenes segítséget kapnak az élelmiszeripari vállalkozások Magyarországon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Önellenőrzés a gyakorlatban” címmel készített kézikönyvet az élelmiszeripari vállalkozások számára. A kiadvány az előírt önellenőrzési rendszer kialakításában nyújt segítséget, erősítve a minőségi élelmiszer-előállítást.
 
 

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszer követelményeiről szóló rendelet 2018 elején lépett hatályba - írja közleményében az Agrárkamara. A jogszabály célja az élelmiszerláncban termelt illetve feldolgozott élelmiszerek és szolgáltatások minőségének növelése, az élelmiszer-biztonság megerősítése illetve fenntartása, az élelmiszer-vállalkozók minőségi rendszerszemléletének és tudatosságának fejlesztése. Az önellenőrzés kiemelten fontos eleme az élelmiszer-biztonságnak, az önellenőrzési követelményeknek minden vállalkozásnak meg kell felelnie, azonban ezek az eljárások vállalkozásonként eltérőek, egyediek. Egy jól kidolgozott rendszerrel az esetleges hibák kiküszöbölhetők, időben észlelhetők és javíthatók.

Átfogó önellenőrzési rendszer kidolgozásával és folyamatos fejlesztésével biztosítható a termékek és szolgáltatások megfelelő biztonsága és minősége. A NAK által összeállított kiadvány ehhez nyújt segítséget. A kötet összefoglalja az önellenőrzési terv kialakításának menetét, az ellenőrzés területeit, valamint gyakorlatias példákon keresztül mutatja be az ellenőrzési módszereket. Fontos kiemelni, hogy az önellenőrzés nem feltétlenül jelent laboratóriumi vizsgálatokat, így ezeken kívül az üzemben elvégzett ellenőrzésekre is kitér az anyag, azok dokumentációjára is példákat hozva.

A kiadvány ingyenes, letölthető az alábbi linkről: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3564-onellenorzes-a-gyakorlatban/file

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu