2019. augusztus 19. hétfő Huba

Hírek - Élelmiszer

Irreálisan olcsó, kínai feliratú UHT-tej nyomja le a magyar árakat

Kínai feliratozású, Németországban gyártott irreálisan olcsó UHT-tej nyomja le a hazai tejárakat. Az ágazati szereplőket tömörítő terméktanács 5 százalékos áfát sürget a hosszabb eltarthatósági idejű (UHT, ESL) tejekre is a sokszor áfacsalásra utaló piaci visszaélések miatt. Az áfacsökkentések „élharcosának” számító Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a terméktanács javaslatát.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Literenként 99 forintos, irreálisan alacsony áron forgalmaz egy hazai nagykereskedő cég Németországban gyártott, de kínai felirattal ellátott UHT-tejet – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a NAK tejpiaci egyeztetésén. Az elnök szerint az ilyen olcsó termékek sokszor áfacsalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak. Az árak letörésével károkat okoznak a hazai tejszektornak és a fogyasztókat is becsapják, ezért a terméktanács sürgeti, hogy az UHT és ESL tejekre is 5 százalékos áfa lépjen életbe a 18 százalékos jelenlegi kulcs helyett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a terméktanács áfacsökkentési javaslatát, mert előrelépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Mint ismert, a köztestület az utóbbi időszakban több áfajavaslatot is készített, és további áfacsökkentéseket tartana szükségesnek az agrárpiacon.

Bár az Európai Unióban tavaly stabilizálódott a tejpiac, a tejtermelőknek továbbra is szélsőséges áringadozásokra kell felkészülniük – mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot, de ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól is. Ugyanakkor a tejágazat stabilizálódására utal, hogy több hazai feldolgozónál is versenyképesség-javító fejlesztések indultak meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu