2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Élelmiszer

Ismét bevásárolt a Tranzit: a gyorsfagyasztott húskészítmények piacán lép előre

Folyamatosan terjeszkedik a Tranzit-csoport, és eközben még a fejlesztésekre, felújításokra is vannak tartalékai. Úgy tűnik, jó döntésnek bizonyult összeállni a francia LDC-vel. Hamarosan Európa piacán is jól látható üzemméret jön létre.
 
 

Bevásárolt a francia-magyar baromfiipari óriás, az LDC-Tranzit, egy debreceni gyorsfagyasztott hústermékeket gyártó céget vett meg - adta hírül a forbes.hu. „A magyar baromfiipar kicsi: körülbelül 60 ezer ember dolgozik a szektorban, de ez a világpiacon és Európában nem számít. Ha holnaptól kezdve Magyarországon egy darab csirkét nem vágnának le, nem tűnne fel senkinek, ugyanúgy lenne csirkehús a boltokban.

Ha nem lépünk előre, ha nem vesszük fel a versenyt a nagy világpiaci szereplőkkel, lemaradunk.”

- mondta Szabó Miklós, a Tranzit csoport alapítója fél évvel ezelőtt a lapnak. Ezért a cégcsoport három éve folytat akvizíciókat mind Magyarországon, mind Európában. Ennek részeként 2018-ban közös vállalati szerződést kötött Európa legnagyobb baromfi-előállítójával, a francia LDC-csoporttal. Most újabb céggel bővült az LDC-Tranzit.  A hír múlt héten a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán is megjelent, de a hivatal jóváhagyására mindez idáig várnia kellett a feleknek.

Az LDC-Tranzit a Marnevall Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. részvényeinek 100 százalékát vásárolta meg. A szintén debreceni székhelyű Marneváll a „kényelmi élelmiszerekre”, azaz gyorsfagyasztott húskészítményekre fókuszál. A cég két korszerű üzemmel rendelkezik (Debrecenben és Törökszentmiklóson), közel 200 főt foglalkoztat, és több mint 30 éves hagyománnyal rendelkezik a baromfi-továbbfeldolgozás területén. 2018-ben Superbrands díjat kapott, termékeik megtalálhatóak többek között az Auchanban, a Sparban, a Tescóban és a Family Frostnál is.

Nagy terjeszkedési boom
A Szabó család érdekeltségébe tartozó debreceni Tranzit Csoport vezető szerepet tölt be a hazai víziszárnyas-piacon. A cég 2017-ben megvásárolta a szintén baromfiágazatban érdekelt nyírbátori Bátortrade Kft.-t, illetve több más, vele szorosan együttműködő baromfiágazati vállalkozás baromfitelepeit, vágóhídját és egyéb eszközeit. E tranzakcióval a csoport tevékenységi köre – a pecsenyekacsa- és húsliba-termelés mellé – csirkeneveléssel és -feldolgozással egészült ki, miközben Európa legnagyobb, egy kézben lévő víziszárnyasférőhely-kapacitása jött létre. 2018-ban pedig az 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező francia LDC-vel alkottak közös vállalatot, amelynek célja az volt, hogy a szakmai partner segítse a Tranzitot a nemzetközi terjeszkedésben és a befektetésben, valamint növeljék a cégméretet a nagyobb kockázatú külföldi befektetésekhez. 2019-ben összesen 20 milliárd forintra tehető beruházást indított a Tranzit-csoport, amelyből vágóhíd-rekonstrukciót és telephelybővítést hajt végre, valamint takarmánykeverő- és továbbfeldolgozó üzemet létesít, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Ezen felül a termékpaletta és az exportpiacok bővítésére fókuszálnak, jelenleg ugyanis csak néhány saját termékkel vannak jelen a magyar piacon. A cégcsoportot évek óta Szabó Miklós fia, Szabó Ákos irányítja.

Címlapfotó: marnevall.com

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu