2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Élelmiszer

Itt a bejelentés: 35 milliárdos támogatást kapnak a magyar élelmiszeripari vállalkozások

35 milliárd forint értékű beszállítófejlesztési program indul az élelmiszeripari vállalkozások számára, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a szaktárca YouTube-csatornáján kedden közvetített sajtótájékoztatóján.
 
 

György László ismertette, hogy a program célja a Magyarországon működő élelmiszeripari vállalkozások beszállító képességeinek fejlesztése, különösen a szükséges technológiaváltások és kapacitásbővítések támogatása. A program célja továbbá azon minőségi elvárásoknak való megfelelés támogatása is, amely ahhoz kell, hogy a magyar élelmiszer, a hazai agrárium terméke megfelelő minőségben, csomagolásban jusson el a magyar családok asztalára. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy a koronavírus-járvány, amely a gazdaság számos ágazatát jelentős mértékű kihívásokkal szembesíti, rávilágított arra, hogy a magyar élelmiszerellátás kérdése stratégiai jelentőségű. Ezért fontosnak tartja, hogy a további fejlődés lehetőségét megteremtsék.

György László a program részleteit ismertetve elmondta, hogy a projektek megvalósítási időtartama a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében legfeljebb 12 hónap, kutatás-fejlesztési projekteknél 24 hónap, nagyvállalatok nagy beruházásai esetén pedig legfeljebb 24 hónap. A támogatás formája vissza nem térítendő. A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra. A nagyvállalatok csak beszállítóként részesülhetnek támogatásban. A támogatási intenzitás fő szabály szerint 35-50% között alakul. Előlegként a támogatási összeg 100%-át is megkaphatják a vállalkozások annak érdekében, hogy a projekteket minél előbb elkezdhessék.

Az államtitkár azt is kifejtette, hogy két ágon valósul meg a támogatás, egyrészt kiírnak egy beszállítófejlesztési támogatási programot a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára, amelyen az adott kereskedelmi lánccal közös pályázat keretében piacteremtés, üzleti együttműködés szándékát egy együttműködési megállapodásban rögzítve jelentkezhetnek támogatási forrásért. Tehát, az élelmiszeripari vállalkozás a vevőjével együtt, legtöbb esetben a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokkal folyamodhat támogatásért. Másrészt egy általános támogatási konstrukciót írnak ki azon hazai kkv-k számára, amelyeknek külpiacra lépési lehetőségei célzott fejlesztésekkel támogathatók. A támogatható tevékenységek között szerepel az új eszközök és gépek beszerzése, az új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, az információs technológia fejlesztése, a gyártási licenc, a know-how beszerzése, az immateriális javak beszerzése, az ingatlan és infrastruktúra beruházás, a telephely fejlesztés, a tanácsadási szolgáltatások igénybevétele, a képzés igénybevétele és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása is.

A pályázási folyamatnak több lépése van: a koordinátorok, azaz a kiskereskedelmi láncok, a közétkeztetők, a külföldi nagy vevők kedden 15 órától tudnak regisztrálni az alábbi oldalon 2021. február 28-ig, a beszállítók jelentkezését 2021. január 11. és február 28. között várják. György László elmondta, hogy az oldalon a pályázás részletei és lépései is megtalálhatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu