2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Élelmiszer

Itt a legfontosabb szempont: ezen múlik az újabb áfacsökkentés

Akkor van esély további alapvető élelmiszereknél áfacsökkentésre, ha a sertés tőkehús áfájának januári mérséklése megjelenik a fogyasztói árakban is – jelentette ki Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A tárca tapasztalatai szerint a kiskereskedelmi láncokban máris olcsóbbá vált a sertéshús, a kisebb cégek és a hentesüzletek egy részénél viszont még nem. Ma elsősorban a tej- és a baromfiszektor vár arra, hogy az áfa ezekben az ágazatokban is 5 százalékra csökkenjen.
 
 

A felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint a meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásoshoz képest forgalomnövekedést is tapasztaltak – állapította meg az MTI szerint Czerván György a budaörsi Tesco áruházban tartott sajtótájékoztatón. A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél viszont még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, amelynek részben oka lehetett, hogy "volt némi félreértés abban, mely termékekre vonatkozik az áfacsökkentés, de időközben ez már egyértelművé vált".

Mint ismert, a sertés tőkehús áfája januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Czerván György szerint a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatokban is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül - fűzte hozzá az államtitkár.

Korábbi nyilatkozatok szerint ma elsősorban a tej- és a baromfiágazat szeretné elérni, hogy az áfakulcs 5 százalékra csökkenjen. A tejszektorban a túltermelés és a nyomott felvásárlási árak okoznak gondokat, a baromfipiaci szereplők pedig attól tartanak, hogy a fogyasztók az olcsóbb sertéshúshoz pártolnak, és ez a baromfihúsoknál keresletcsökkenést okoz.

A Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél csaknem harmadával nőtt a tőkehúsok forgalma az elmúlt év azonos időszakához képes az év első három hetében - közölte a mai tájékoztatón Orosz András, a vállalat marketing vezetője. Szerinte ugyanakkor az első hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihúsok forgalma csökken. Sőt, a Tescónál az első három hét közel 10 százalékos növekedést hozott – állította a marketing vezető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó