Itt a matek: kiderült, mennyit spórolhat egy magyar család az árstoppal

Itt a matek: kiderült, mennyit spórolhat egy magyar család az árstoppal

agrarszektor.hu
A hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásával havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a magyar családok - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államtitkár kiemelte, az emelkedő energiaárak az egész világon inflációs spirált indítottak el, ami nem kímélte az élelmiszerárakat sem - írja közleményében az Agrárminisztérium. A kormány ezért februártól hat alapvető élelmiszer árát fagyasztja be. Ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a 2,8 százalékos UHT tehéntej, valamint a csirkemell és csirkefarhát. E termékek árát egészen május 1-jéig nem lehet a tavaly október 15-einél magasabb áron értékesíteni, és ezekből az árukból mindig kell lennie a boltok polcain is. Emellett az élelmiszerüzletek bejáratánál tájékoztatók is jelzik az élelmiszerárstop életbe lépését. A rendelkezések betartását a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága szigorúan ellenőrzi, így biztosak lehetnek benne a vásárlók, hogy mindenki kedvezményes áron juthat hozzá a kijelölt alapvető élelmiszerekhez - tette hozzá Feldman Zsolt.

Kifejtette, a magyar gazdáknak és élelmiszeriparnak nem okoz veszteséget az intézkedés, hiszen az élelmiszerárstop költségeit a kiskereskedelmi szektornak kell kitermelnie, az ő profitjuk pedig 2020-ban megközelítette a 80 milliárd forintot. A termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény ugyanis szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a beszállítói szerződéseiket. Az államtitkár arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az általános forgalmi adót, a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfakulcs hatálya alá tartoznak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?