Itt a mesterterv: így tarolhatják le az egész világot a magyar élelmiszerek

Itt a mesterterv: így tarolhatják le az egész világot a magyar élelmiszerek

MTI
Cél, hogy a magyar mezőgazdaság feldolgozóipara világszínvonalúvá váljon, és minél több olyan terméket állítsanak elő Magyarországon, amely a hazai mellett a nemzetközi piacokon is megállja a helyét - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Farkas Sándor, a Szabados-Hús Kft. támogatói okiratának átadásakor azt mondta, a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan nőtt az elmúlt években, az exportteljesítménye szintén, csaknem 10 százalékkal haladja meg a korábbi években tapasztaltat - közölte. Felidézte, hogy a rendszerváltozás idején a feldolgozó- és élelmiszeripar "szinte megszűnt magyar tulajdonban létezni", a magyar vidéken, agráriumban gyakorlatilag bérmunkássá váltak az alapanyagot termelő vállalkozások, a gazdatársadalom kiszolgáltatott helyzetbe került. 2010 óta jelentős változás következett be, ma már az élelmiszeripar - ahogy a pandémia során is bizonyította - teljes biztonsággal el tudja látni a lakosságot megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel - emelte ki a politikus.

A meghirdetett élelmiszer- és feldolgozóipari fejlesztésekre kiírt pályázatok azt a célt szolgálják, hogy az elkövetkező időszakban a megtermelt magyar áru-alapot jelentős részben helyben dolgozzák fel - mondta az államtitkár. Az élelmiszer- és feldolgozóipart meg kívánják erősíteni - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország kormánya a vidékfejlesztési programon belül mintegy 4265 milliárd forintot fog biztosítani erre a célra. Fontosnak nevezte, hogy a vidéken élő emberek megtalálják számításaikat és a vállalkozások fejlesszenek, beruházzanak illetve olyan termékeket állítsanak elő, amely a hazain túl a nemzetközi piacokon is megfelelő értékben értékesíthetők. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően nem csak alapanyagot, hanem minél több feldolgozott termékeket is tudnak értékesíteni. Hozzátette: várhatóan mintegy 25 millió embernek fognak biztonságosan élelmiszert előállítani az elkövetkező években. Kiemelte a magyar kormány intézkedései közül az élelmiszerárstopot, amely hét alapvető élelmiszer esetében a tavaly október 15-i árat írja elő.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázaton a teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, sertés vágással, darabolással és húsfeldolgozással foglalkozó Szabados-Hús Kft. több mint 287 millió forintot nyert. A cég beruházásának teljes összege csaknem 600 millió forint, amely során többek között technológiai, infrastrukturális fejlesztést valósít meg, új berendezéseket, eszközöket vásárol a kft. - tette hozzá.

A Szabados-Hús Kft. honlapján levő információk szerint a sertésvágó, daraboló és zsírsütő export üzemük éves kapacitása 60 ezer sertés. 2005-ben kezdték el a vágást az akkor épült vágóhídon, ahol bérvágást is vállalnak. A meglévő telephelyen 2007-ben export húsfeldolgozó üzemet létesítettek, ahol csaknem száz féle terméket gyártanak. Az alapanyagok a cég vágóhídjáról kerülnek a feldolgozóba. Az élelmiszerbiztonság fokozása érdekében - a törvényi, rendeleti követelmények betartásán túl - HACCP rendszert működtetnek. Partnereik többek között konyhák, kis- és nagykereskedelmi egységek, a cégnek saját húsboltja is van. A nyilvános cégadatok szerint a Szabados-Hús Kft. értékesítésének árbevétele 2020-ban csaknem 2 milliárd 694 millió forint, 2019-ben több mint 2 milliárd 535 millió forint volt, ezek túlnyomó része belföldi értékesítésből származott mindkét évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?