Itt a nagy margarinteszt: félrevezetőek lehetnek a termékek címkéi

Itt a nagy margarinteszt: félrevezetőek lehetnek a termékek címkéi

agrarszektor.hu
Egy, a háztartások többségében megtalálható alapélelmiszert, a dobozos margarinokat vizsgálta legutóbb Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 17 termék komplex ellenőrzését végezték el. Az eredmények alapján elmondható, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a dobozos margarinok, 8 termék jelölésével viszont akadtak kisebb-nagyobb problémák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben. A Nébih szakemberei ezúttal 17, a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39-60% közötti zsírtartalmú margarint ellenőriztek a legújabb Szupermenta termékteszt során, olvasható a Nébih oldalán.

A hivatal laboratóriumaiban minden terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezen felül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalmuknak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is. Fontos és megnyugtató tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium.

A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.

4 terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer. Két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként. Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A bírságok összege - az eljárási költségekkel együtt - mintegy 460.000 Ft volt. 4 másik esetben olyan kisebb jelölési hibák akadtak, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.

A dobozos margarin teszt kedveltségi vizsgálata még februárban zajlott, ahol szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. Az értékelések alapján a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal végzett, míg a harmadik helyezést a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal érte el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?