2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Élelmiszer

Itt a nagy pezsgő teszt! - Nem a legdrágábbak a legjobbak (videó)

Hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 30 terméket teszteltek minőségi, kedveltségi és élelmiszerbiztonsági szempontok alapján, és egy-egy jelölési hiányosság ellenére a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.
 
 

Az ünnepi időszak miatt ezúttal pezsgőket tesztelt a Nébih az úgynevezett Szupermenta terméktesztjén. A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 literes kiszerelésű tételeket.

A pezsgők sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu- és cukortartalmát, valamint ólom-, réz- és vastartalmát, illetve ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmát is mérték. További jellemzők vizsgálatával a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

A Nébih a címkéket is ellenőrizte és a jelöléseknél voltak pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi tesztnél külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és a szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését.

Ezek a pezsgők taroltak
Hazai száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Sauska Tokaji (Extra Brut)
2. Törley Casino (Sec)
3. Kreinbacher Prestige (Brut)

Külföldi száraz minőségi pezsgő eredmények:

1. Schlumberger Gold Trocken (Ausztria)
2. Freixenet Cordon Negro (Spanyolország)
3. Bortolomiol Prosecco Miól (Olaszország)


További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, a tesztről pedig videót is készített a hatóság:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu