2022. június 27. hétfő László

Hírek - Élelmiszer

Itt a válasz: ezekkel a problémákkal küzdenek a gazdálkodók

A Corteva Agriscience és a Financial Times csoport közös új kutatása szerint a fogyasztók pozitívan állnak az új mezőgazdasági technológiákhoz. A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára, akik pozitívan viszonyulnak olyan innovatív technológiákhoz, amelyek alkalmasak magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására.
 
 

Az Fenntartható Élelmiszeripari Rendszerek Európában (Sustainable Food Systems in Europe) – című tanulmányt a Corteva Agriscience megbízásából a Financial Times csoport Longitude nevű cége készítette. A tanulmány szerint a megkérdezett gazdálkodók több mint kétharmada azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben új növénytermesztési technológiákból származó termékeket fog felhasználni, a fogyasztók több mint fele pedig nyitott a technológia elfogadására. A kutatás alapjául két felmérés szolgált: az egyikben 600 gazdaság tulajdonosai és vezetői vettek részt Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában, a másikban pedig 2500 fogyasztót kérdeztek meg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában.

A kutatásból az is kiderül, hogy amikor a fogyasztók fenntartható módon előállított élelmiszereket tesznek a kosarukba, leginkább a hulladék mennyiségének csökkentését, a kistermelők támogatását és a szintetikus növényvédő szerek visszafogását tartják szem előtt. A kutatás felhívja a figyelmet a fenntarthatóbb gyakorlatokat követő gazdálkodók előtt álló kihívásokra is - nevezetesen a rájuk háruló anyagi terhekre.

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a gazdálkodók több mint egynegyede szerint rövid távon a legnagyobb kihívás számukra a fogyasztói igények teljesítése, és ez ugyanolyan súllyal esik latba, mint a növényi kártevők elleni küzdelem. Felismerték azt is, hogy a társadalom nyitottan áll olyan új növénytermesztési technológiákhoz, mint például a CRISPR-Cas/génmódosítás, és tízből közel kilenc gazda úgy gondolja, hogy a fogyasztók többet fizetnének az ilyen módszerekkel előállított árukért.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben