2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszer

Itt áll feketén-fehéren: egyre csak fogy az európai almakészlet

A fő európai almatermelő országok frisspiaci almakészlete 2019. december 1-jén 4,45 millió tonna volt, míg tavaly 5,14 millió tonnát tett ki. Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.
 
 

Lengyelország készlete 1,127 millió tonna, a 2018 évi 1,705 millió tonnával szemben, így ez még náluk is magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 1,03 millió tonna volt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a lengyel alma- és almalékészlet-hiány nem olyan súlyos, mint ahogy arról szóltak a hírek, főleg úgy, hogy jelentős mennyiségű almalékoncentrátum-átvitel volt az előző szezonból. Ez az első lengyel készletjelentés a jelenlegi szezonból, mivel az ország nem jelentett novemberben. Úgy becsülhető, hogy akkor még több mint 1,22 millió tonna készletük lehetett.

Kép forrása: Getty Images

Olaszországnak viszonylag nagy almakészlete van, 1,35 millió tonnával (tavaly 1,49 millió tonna volt). Franciaországnak az elmúlt 14 évet nézve az egyik legmagasabb a készlete, kicsivel 758 ezer tonna feletti, ami 90 ezer tonnával több, mint az előző évben. Spanyolországnak szintén rekordkészlete van közel 300 ezer tonnával, ami 226 ezer tonna volt 2018 decemberében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu