2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszer

Itt áll feketén-fehéren: ezt az ágazatot még a koronavírus sem tudta megrendíteni

Időnként vannak feszültségek, de nem lenne indokolt az árcsökkenés a tejtermékpályán, már csak azért sem, mert a keresleti piac fennmarad, a költségek pedig nőnek – összegezte a piaci helyzetet a Tej Terméktanács. A tejtermelők sem számoltak be negatívumokról.
 
 

A felvásárlók ugyanúgy viszik a tejet, mint a koronavírus-járvány előtt, mondta el a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja, aki azt is hozzátette, hogy nem tapasztaltak a tejtermelésre károsan ható folyamatokat. Előfordult ugyanakkor, hogy a spot piaci árakra hivatkozva egyes felvásárlók próbáltak árat csökkenteni, de összességében nem tapasztaltak negatív folyamatokat a húsvét utáni időszakban sem. Az sem okozott problémát, hogy az enyhe tél miatt a tehenek tejhozamának visszaesése a szokásosnál kisebb mértékű volt, a többlettejet ugyanis felszívta a piac.

A spot piaci áringadozás nem új jelenség: a terméktanács adatai szerint a nyers tej és a fölözött tej azonnali árai Olaszországban hat-hét hét alatt 20%-kal csökkentek, ilyenre pedig 2012 óta minden második évben volt példa. Az exportra kerülő nyers tej, valamint a tejtermékek is tartják piacaikat.

Kizárólag az Olaszországba irányuló nyerstej-exportnak kellett új régiókat találni, ami sikerült is, mondta Nagy István a Világgazdaságnak adott interjújában. Ha a kivitel továbbra is zavartalanul folyhat, akkor jelentősebb belföldi fölösleg kialakulásától sem kell tartani. A válság eddig leginkább a kis- és középvállalkozásokat érintette, mivel ők a legfőbb beszállítói az iskolatejprogramnak, a HoReCa-szektornak, valamint a közétkeztetésnek. Ugyanakkor a kis­kereskedelmi forgalomban a hazai tejtermékvásárlás összességében nem csökkent az elmúlt hónapokban, sőt időszaki összehasonlításban inkább növekedett. A terméktanács is úgy értékeli, hogy az ágazat működése a normál keretek között folyik, nincs piaci vis maior helyzet, vagyis semmi sem indokolja a hatályos szerződéses kapcsolatok egyoldalú felmondását.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu