Itt áll feketén-fehéren: ezt az ágazatot még a koronavírus sem tudta megrendíteni

Itt áll feketén-fehéren: ezt az ágazatot még a koronavírus sem tudta megrendíteni

agrarszektor.hu
Időnként vannak feszültségek, de nem lenne indokolt az árcsökkenés a tejtermékpályán, már csak azért sem, mert a keresleti piac fennmarad, a költségek pedig nőnek - összegezte a piaci helyzetet a Tej Terméktanács. A tejtermelők sem számoltak be negatívumokról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A felvásárlók ugyanúgy viszik a tejet, mint a koronavírus-járvány előtt, mondta el a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja, aki azt is hozzátette, hogy nem tapasztaltak a tejtermelésre károsan ható folyamatokat. Előfordult ugyanakkor, hogy a spot piaci árakra hivatkozva egyes felvásárlók próbáltak árat csökkenteni, de összességében nem tapasztaltak negatív folyamatokat a húsvét utáni időszakban sem. Az sem okozott problémát, hogy az enyhe tél miatt a tehenek tejhozamának visszaesése a szokásosnál kisebb mértékű volt, a többlettejet ugyanis felszívta a piac.

A spot piaci áringadozás nem új jelenség: a terméktanács adatai szerint a nyers tej és a fölözött tej azonnali árai Olaszországban hat-hét hét alatt 20%-kal csökkentek, ilyenre pedig 2012 óta minden második évben volt példa. Az exportra kerülő nyers tej, valamint a tejtermékek is tartják piacaikat.

Kizárólag az Olaszországba irányuló nyerstej-exportnak kellett új régiókat találni, ami sikerült is, mondta Nagy István a Világgazdaságnak adott interjújában. Ha a kivitel továbbra is zavartalanul folyhat, akkor jelentősebb belföldi fölösleg kialakulásától sem kell tartani. A válság eddig leginkább a kis- és középvállalkozásokat érintette, mivel ők a legfőbb beszállítói az iskolatejprogramnak, a HoReCa-szektornak, valamint a közétkeztetésnek. Ugyanakkor a kis­kereskedelmi forgalomban a hazai tejtermékvásárlás összességében nem csökkent az elmúlt hónapokban, sőt időszaki összehasonlításban inkább növekedett. A terméktanács is úgy értékeli, hogy az ágazat működése a normál keretek között folyik, nincs piaci vis maior helyzet, vagyis semmi sem indokolja a hatályos szerződéses kapcsolatok egyoldalú felmondását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?