Itt az összes étrend-kiegészítő, amelyben nincs doppingszer

agrarszektor.hu
Összegyűjtötték azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A bevizsgált szereket egy honlapon is szerepeltetik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mostantól egy honlapon szerepelnek a Magyarországon bevizsgált szerek. Egy független laboratórium összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Az oldal egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. által bevizsgált étrend-kiegészítőket gyűjtötte táblázatba.

Sokan rendszeresen fogyasztanak a teljesítmény fokozását, az egészség megőrzését, a regenerációt segítő étrend-kiegészítőket. Elsősorban a sportolók számára azonban rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek az általuk fogyasztott termékekbe.

Általánosságban mindenkinek azt tanácsolják, hogy vigyázzanak az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, ezek ugyanis szteroidokra utalnak. Aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia, és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná.

Az étrend-kiegészítők vizsgálatával foglalkozó nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20 százaléka tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként a 2000-es évek elején. Ezek alkalmazása súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében pedig pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet.

A vizsgált komponenseket a WADA tiltólistája alapján választották ki, vagyis a statisztikák alapján a leggyakoribb, a legtöbb pozitív vizsgálati eredményt adó vegyületeket. A jelenleg vizsgált 85 molekula listáját folyamatosan bővítik, a táblázatban pedig feltüntetik a vizsgálati protokollt is.

Az 1990-es évek végén az akkori tendenciáktól eltérően számos, az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolonra pozitív vizsgálati eredményt kaptak a laboratóriumok. A doppingvétségek kivizsgálása során kiderült, hogy a sportoló ugyan nem használt tiltott szert, de valamilyen sportolóknak szánt terméket igen.

Az USA-ban 1996-tól 2004-ig szabadon forgalmazhatóak voltak az úgynevezett prohormonokat tartalmazó készítmények. Ezek elsősorban a nandrolon és a tesztoszteron prohormonjait tartalmazták, és a tiltólista anabolikus hatású szerei közé sorolták őket. Az egyik vizsgálat érdekes megállapítása, hogy a prohormonokat is gyártó cégek deklaráltan prohormon-mentes termékeinek több mint negyede mégis szennyezett volt a szóban forgó vegyülettel.

Ami még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a prohormonokat nem gyártó vállalatok vizsgált termékei 10 százalékban ugyancsak tartalmazták ezeket az anyagokat. A szennyezett termékek használata sportolók esetében pozitív doppingvizsgálati eredményt adhat.

Napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak. Éppen ezért a szakértő azt javasolja, hogy ha valaki étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárol, mindig gondosan tanulmányozza át a termék címkéjét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03