Itt az újabb jogvesztő határidő az őstermelőknek

agrarszektor.hu
Március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat az őstermelők annak érdekében, hogy jogviszonyuk folyamatos legyen és értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. Az igazolványok visszamenőlegesen január elsejétől érvényesek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fontos határidőre kell figyelniük az őstermelőknek - hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017-es adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását - a jogfolytonosság megőrzése érdekében - 2017. március 20-ig kérelmezhetik. A március 20-ig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.

A NAK szerint a várható torlódások elkerülése érdekében érdemes minél hamarabb felkeresni a falugazdászokat, mivel jelentős a nem érvényesített igazolvánnyal rendelkező, őstermelőként nyilvántartott ügyfelek száma. Azok pedig, akiknek nem a március 20-i jogvesztő határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelői értékesítést sem terveznek, ami miatt érvényes igazolvánnyal kellene rendelkezniük, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolványukkal kapcsolatos ügyeiket - hívja fel a figyelmet a NAK.

Mint ismert, az elmúlt évben a régi papíralapút új, plasztikalapú kártya váltotta fel. Ilyenből 2016. december 31-ig 257 ezret igényeltek az őstermelők. Ez 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén volt, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A közös őstermelői igazolványok miatt ez 321 ezer őstermelőt jelent, ami 38 ezerrel marad el a korábbi értéktől.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke korábban elmondta, hogy a változás egyrészt az őstermelői társadalom elöregedésével magyarázható, valamint megfigyelhető az is, hogy sokan csak később váltják ki az új igazolványukat. Harmadrészt pedig fehéredett a gazdaság, az ál-őstermelők egyre inkább kiszorulnak a piacokról.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?