Itt vannak a legfrissebb becslések: már most látszik, 2021 nem a kajszi éve lesz

agrarszektor.hu2021. május 10. 11:00

Május 4-én kedden a medFEL idei első webkonferenciáján került kihirdetésre 2021. évi európai kajszitermésre vonatkozó előzetes termésbecslés, mely a négy vezető termelő tagállam adatain alapszik. A helyzet azonban nem túl rózsás, a szakértők meglátásai szerint az idei termés mintegy húsz százalékkal fog elmaradni a tavalyi évitől, és 40 százalékkal lesz kevesebb, mint az azt megelőző öt év átlaga.

Május 4-én a medFEL idei első webkonferenciáján került kihirdetésre 2021. évi európai kajszitermésre vonatkozó előzetes termésbecslés, mely a négy vezető termelő tagállam adatain alapszik - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán. A szakértők a termésbecslés mellett értékelték az előző évet is.

Visszatekintés a 2020. évi szezonra

2020 több tagállam termelői számára is igen komplikált év volt, az időjárás a legtöbb termőhelyen okozott problémákat. A hideg téli időszak rövid volt, a tavaszi fagyok, a jégesők és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékok komoly károkat okoztak a termesztőknek.

Görögország

Annak ellenére, hogy a tavaszi lehűlések és fagyok terméskieséseket okoztak, a görög termelők számára meglehetősen jól alakult a 2020. évi szezon. A termés 78 ezer tonna volt, ami messze elmaradt az előző évi 100 ezer tonnától és a 105 ezer tonnás sokéves átlagtól. A 20%-os terméskiesés azonban jó árakat eredményezett.

Olaszország

Európa "csizmáján" a 2019. évi 163 ezer tonnás terméshez képest 2020-ban fele annyi kajszit tudtak betakarítani a termelők. A legnagyobb termőrégió az országban Emilia-Romagna tartomány, 100 ezer tonnás potenciális mennyiséggel. Tavaly azonban ez az északi terület az előző évi termésmennyiséghez képest 90%-os kiesést szenvedett el. Az ország déli részén, ahol szintén voltak fagyok, tájegységtől függően "csak" 20-30%-os volt a veszteség.

Spanyolország

A 2020. évi spanyol kajsziszezon a fagyok ellenére pozitívan alakult, a termés mennyisége nagyobb volt, mint az előző két évben. Murciában, a legnagyobb kajszitermelő régióban komoly fajtaváltás figyelhető meg, az ipari fajták aránya folyamatosan csökken, és helyükre a frisspiaci igényeknek megfelelő fajták kerülnek. Az északabbra fekvő termőrégiókban is átalakulás zajlik, Katalónia és Aragónia régiók új ültetvényeiben a kései fajták veszik át a murciai termelés helyét.

Franciaország

2020-ban Franciaországban is visszaesés következett be, amelynek oka más tagállamokhoz hasonlóan szintén a rossz időjárás volt. A tél igen enyhe volt, a tavasz pedig itt is fagyokat okozott. Májusban szokatlanul sok volt a csapadék, egyes körzetekben jégesők is pusztítottak. A piac a nyár nagy részében jól alakult, de az értékesítési időszak a szokottnál korábban, augusztus elején véget ért. Az árak jók voltak, de ahhoz nem eléggé, hogy fedezzék a veszteségeket azoknál a termelőknél, akik 50%-os, vagy nagyobb mértékű károkat szenvedtek.

A gyümölcs minősége egyébként kiváló volt, ami az alacsonyabb termésterhelésnek és a minőséget előtérbe helyező, már 3 éve zajló árujelzővel kapcsolatos munkának is köszönhető. A gyümölcs minőségének meghatározását lehetővé tevő megoldások, különösen az infravörös technológián alapuló eszközök használata, valamint a minőségi mutatók alkalmazása az áruvá készítést végző üzemekben olyan előírások, amelyek a "felelős gazdálkodásból származó" jelzővel ellátott termék esetében kötelező elemek.

A 2021. évi termésbecslés

Spanyolország

Ágazati szakértők becslései alapján a várható spanyol kajszitermék kisebb lesz a sokéves átlagnál és a tavalyi évi mennyiségnél is. Ez a március végi, április eleji fagyoknak köszönhető és az idei már zsinórban a harmadik év, amikor a fagyok okoznak terméskiesést. Az idei 87 ezer tonnás várakozás a tavalyi 100 ezer tonnás terméshez képest 15%-os, a 2015-2019 közötti időszak 157 ezer tonnás átlagához viszonyítva pedig 30%-os visszaesést jelent.

Görögország

Görögországban súlyos károkat okoztak a tavaszi fagyok. Egy normális időjárású évben a termés 110-120 ezer tonna között van, a jelenlegi állapot alapján viszont az látszik, hogy idén ennek csak körülbelül a fele lesz meg. A görög kajszitermesztést, ha csak a tőszámot vizsgáljuk, az utóbbi években az intenzifikáció jellemezte. Meredeken nőtt a nagy tőszámú, intenzív ültetvények száma, azonban az új fajták, különösen a kései érésű fajták és a produktívabb öntermékeny fajták terjedése ezzel nem összhangban történt.

A görög kajszi túlnyomó részét Európa nyugati és keleti piacain értékesítik. Most még túl korai lenne biztosat mondani, de a jelenlegi helyzet alapján 2021-re 55 ezer tonna körüli termést jósolnak az ágazati szereplők. Ez a 2020-as év 78 ezer tonnájához képest 29%-os visszaesést jelent, ha pedig a 2015-2019-es évek átlagát (70 ezer tonna) nézzük, akkor láthatjuk, hogy a csökkenés mértéke 25%-os.

Olaszország

Idén minden olasz kajszitermelő vidéken volt tavaszi fagy, bár ezek mértéke eltérő volt. Emilia-Romagna tartományban, ahol a potenciális termésmennyiség 100 ezer tonna, most ennél 60%-kal lesz kevesebb kajszi az iparági szereplők becslései szerint. A körzetek között nagy különbségek vannak, és az sem mindegy, hogy völgyekben levő, vagy magasabban fekvő ültetvényekről van szó. Az alacsonyabb fekvésű területeken nagyobbak a károk. Veneto és Piedmont régiókban is károkat szenvedtek az ültetvények, az ország déli részén, Campania tartományban 30%-kal várnak kisebb termés, Puglia pedig 40%-kal marad majd el a 2019. évi mennyiségektől.

2019-ig a kajszi termőterülete növekedett az országban, mert az új fajták terjedésének és az új ültetvények létesítésének üteme gyorsabb volt, mint az elöregedett ültetvények kivágásáé. Ez 2021-re megfordult, és most már a termőterület csökkenése látszik. A termést illető várakozások jelenleg a déli termőtájakon összesítve 104 ezer tonnáról szólnak, északon pedig, Emilia-Romagna tartományban pedig 40 ezer tonnát jósolnak. A teljes országos termésmennyiséget pedig 154 ezer tonnára becsülik jelenleg Olaszországban.

Franciaország

Ami a virágzást illeti, jól indult a 2021-es év, de az április eleji lehűlések - különösen az április 7-ről 8-ra virradó -8 Celsius-fokos hőmérséklet a Rajna völgyének északi részén - kritikus károkat okoztak, annak ellenére, hogy a termelők mindent megpróbáltak, hogy védjék az állományaikat. Még az olyan területeken is -3 és -4 Celsius-fok körüli hőmérsékletek voltak, ahol általában soha nem megy 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A fagyhullám egy nagyon enyhe március után érkezett, akkor, amikor a gyümölcskezdemények már fejlődésnek indultak. A 2021. évi termés mennyisége Franciaországban az elmúlt 30 év legrosszabbja lesz, a fagyok egyetlen termőtájat sem kíméltek.

Az iparági szakértők szerint a júniusi érésű állományok terméséről szóló előrejelzéseket fenntartásokkal kell kezelni, bár ezeket valószínűleg kevésbé érintették a fagyok. A hamis tavaszt követő lehűlésekkel és a jégesőkkel szembeni védekezés lehetőségeit pedig bővíteni kell.

A Rhône-Alpes régió a legnagyobb jelentőségű a francia kajszitermesztésben, és idén is ott okozták a legnagyobb károkat a fagyok. Az előrejelzések szerint a régió termelése 16 ezer tonna körül várható, míg 2020-ban ez 37,5 ezer tonna volt, a 2015-2019-es évek átlaga pedig 69 ezer tonnás volt. A PACA (Provance-Alpes-Cote d' Azur) régióban az előrejelzések szerint 6 ezer tonna termés várható, ami jócskán elmarad a tavalyi 14 ezer tonnás és a 2015-2019-e időszak 21 ezer tonnás átlagától. A Languedoc-Roussillon régióban a becslések szerint 26 ezer tonnás termés várható, ami lényegesen kevesebb, mint az előző évi 33 ezer tonnás eredmény, és a 2015-2019-es időszak 40 ezer tonnás átlaga. A régióhoz tartozó egyéb déli termőtájakkal együtt a termést összesen 50 ezer tonna körülire becsülik idén, míg az előző évben 84 ezer tonna kajszit szüreteltek itt a gazdák, 2015 és 2019 között pedig átlagosan 133 ezer tonnát. Ez jelentős 2020-hoz képest 43%-os csökkenés, a 2015-2019-es évek átlagához képest pedig 64%-os visszaesés.

Az európai kajszitermés

Az európai termésmennyiséget illetően nincsenek nagy remények. A négy legjelentősebb termelő tagállam összesített termelése várhatóan 344 ezer tonna körül lesz, ami 20%-kal kevesebb a 2020. évi 420 ezer tonnánál, és 40%-kal marad el a 2015-2019 közötti időszak 575 ezer tonnás átlagától.

Címkék:
kajszibarack, franciaország, európa, fruitveb, sárgabarack, időjárás, előrejelzés, görögország, kajszi, kajszitermelés, spanyolország, olaszország, tavaszi-fagy, termésbecslés, kajszitermés, sárgabarack árak 2021,