2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Élelmiszer

Itt vannak a számok: ennyi magyar termék miatt riasztották az uniót egy év alatt

A 2018-as évben az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett csaknem négyezer bejelentésnek csupán 1%-a vonatkozott magyar előállítású termékre, derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 162 hazai vonatkozású ügy főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, zöldséghez, gyümölcshöz, valamint gabonafélékhez és sütőipari termékekhez kapcsolódott.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az immáron 40 éve működő RASFF célja az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek a riasztási rendszernek köszönhetően számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna. Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett 2018-as összegzés alapján tavaly csaknem 3700 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelyből a riasztások száma 1118 volt. Ezeknek a riasztásoknak a 86%-a élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma valamivel csökkent az előző évhez képest.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az Unióban gyártott, problémás termékek többségénél, elsősorban baromfi- és hústermékekben ezúttal a patogén mikroorganizmusok jelentettek gondot. Ezek mellett a nem jelölt allergén anyagok, elsősorban tej, glutén, és mogyorófélék, valamint a termékekben lévő idegen anyagok, főként műanyag-, fém-, vagy üvegdarabok lettek bejelentve.

A hazai vonatkozású 162 RASFF-ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a gabonatermékek és a sütőipari termékek, a tojás és a tojástermékek, valamint a hús és a hústermékek tekintetében adódott gond. A Magyarországon előállított termékekkel kapcsolatban 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk 2018-ban mindössze 28 esetben kezdeményezett bejelentést.

A tavalyi év végétől a RASFF rendszerhez csatlakozott az Unió Segítségnyújtási és Együttműködési rendszere (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC-AA), amely a nem-megfelelőségekre fókuszál. 2018-ban az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a hús és a hústermékek, a zöldségek és a gyümölcsök esetében jelentettek nem-megfelelőséget a rendszerben. A bejelentések oka a legtöbb esetben helytelen címkézés, termékek nem engedélyezett kezelése, nem engedélyezett eljárás, valamint egyéb dokumentációs probléma volt. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu