Itt a nagy áfa-körkép: ennyit kell fizetni a zöldségek, gyümölcsök után Európában

Itt a nagy áfa-körkép: ennyit kell fizetni a zöldségek, gyümölcsök után Európában

agrarszektor.hu
2021. december 7-én módosította az Európai Unió az ÁFA-irányelvét, amely a tagállamok számára minimálisan 15 százalékos általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett, akár 5százalékos, vagy szupercsökkentett, 5 százalék alatti, akár 0 százalékos rátát alkalmazzanak. Magyarország a jelenleg érvényes 27 százalékos általános ÁFA-kulcsával kiemelkedik az uniós mezőnyből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosította az ÁFA-irányelvét, amelynek értelmében a tagállamoknak minimálisan 15%-os általános ÁFA-kulcsot kell alkalmazniuk, ám az irányelv lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5%-os), vagy szupercsökkentett (5% alatti, akár 0%) rátát alkalmazzanak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Általános ÁFA-kulcs minden tagállamban található, de az úgynevezett "tiszta minimum", azaz a 15%-os kulcs sehol sem fordul elő, a legtöbb tagállamban ugyanis 20-23% között mozog az általános forgalmi adó mértéke. Magyarország ilyen téren kiemelkedik a mezőnyből a jelenleg érvényes 27%-os általános ÁFA-kulcsával. Emellett a horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25%-os forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24%-ot, ami uniós mércével szintén magasnak számít. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus 19%-os ÁFA-kulcsot használ, Luxemburg 17%-osat, Málta pedig 18%-osat, és 19%-os az ÁFA Németországban (de a koronavírus-járvány kitörésekor ezt 16%-ra csökkentették), valamint Romániában is.

A csökkentett kulcs rendszerint alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (élelmiszerekre, távfűtésre, gyógyszerekre) vonatkozik, a szupercsökkentett ÁFA alkalmazása pedig korábban általában valamilyen európai szintű szolgáltatásra, mint például a közösségen belüli közlekedés bizonyos formáira, vagy valamilyen historikus okra visszavezethetően volt engedélyezett, bár ezt nagyon ritkán alkalmazták. Ebben hozhat gyökeres fordulatot az a lengyel kezdeményezésre tavaly december 7-én napirendre vett ECOFIN döntés, mely szerint a tagállamoknak joga lesz ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjesszék a 0%-os kulcsot. Ezt még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, és a Bizottság formális döntése is szükséges a bevezetéshez, így legkorábban 2022 első félévében léphet hatályba, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az unió legmagasabb inflációs rátájától szenvedő lengyelek viszont már decemberben jelezték, hogy ők nem fogják megvárni a hivatalos hatályba lépést, hanem a lehető leggyorsabban, február 1-jétől be fogják vezetni a zéró kulcsot, nehogy az árak még jobban elszálljanak. Érdekesség lehet, hogy a szupercsökkentett (5%) alatti ÁFA-kulcsot néhány tagállam már korábban is alkalmazta az élelmiszerekre, és - nem mellékesen - ezek épp a legnagyobb mezőgazdasági termelőnek számító országok: Olaszország (4%), Spanyolország (4%), és ilyen kulcsot használ még Luxemburg (3%) és a nem-uniós tagállam Svájc (2,5%) is. Nullás kulcsot élelmiszerekre csak az Egyesült Királyság, Írország, valamint Málta vezetett be.

Magyarországon az általános 27%-os kulcs mellett létezik 18%-os és 5%-os ÁFA is (valamint ritka esetekben 0%-os). Az 5%-os kategóriába tartoznak az élőállatok, a tej és a húsok, húskészítmények (valamint orvosi eszközök, távhő és egyes vendéglátási szolgáltatások, valamint a járvány alatt az éttermekben elvitelre készülő élelmiszerek), de a kenyérre már a 18%-os, a zöldségekre és gyümölcsökre pedig az általános 27%-os kulcs vonatkozik. (Magyarország mellett Dánia, Észtország és Litvánia azok az uniós tagállamok, ahol szintén az általános, mégpedig magas, 25%-os kulcs vonatkozik minden élelmiszerre.) A FruitVeB összegyűjtötte, hogy a magyar export- és import tekintetében fontos uniós országokban milyen forgalmiadó-kulcsok érvényesek:

Uniós tagállamok:

  • Ausztria: Az osztrákok nem szabályozzák túl a kérdést, az élelmiszerekre 10%-os ÁFA kulcs alkalmazandó, miközben az általános ráta 20%. A COVID-19 járvány alatt a nem-alkoholos italok, köztük a gyümölcslevek 20%-os kulcsát is 10%-ra, a vendéglátásét pedig 10-ről 5%-ra csökkentették átmeneti jelleggel.
  • Szlovákia: Északi szomszédainknál bizonyos élelmiszereket 10, másokat az általános 20%-os ÁFA terhel, de a zöldségek, gyümölcsök és gyümölcslevek egyaránt a 10%-os kulcs szerint adóznak.
  • Románia: A románoknál 2019 óta kedvezményes, 5%-os kulcs vonatkozik az egészséges (és a tradicionális) élelmiszerekre, így a zöldségekre és gyümölcsökre is a 19%-os általános ráta helyett.
  • Horvátország: A horvátoknál 13%-kal adóznak a zöldségek, gyümölcsök, a hús és a hal, valamint a bébiételek is, ennél kedvezményesebb, 5%-os kulcs vonatkozik a tejre és a kenyérre.
  • Németország: A németeknél a 19%-os általános ÁFA-kulcsot a COVID-járvány idején bevezetett korlátozások alatt 16%-ra csökkentették, és az alapvető élelmiszereket terhelő 7%-os kulcs 5%-ra módosult. Bár a törvény alapvető élelmiszerek néven hivatkozik a kedvezményes, 5%-os adókulcsú termékekre, van néhány furcsasága, hiszen ide tartozik például a szarvasgomba is. A járvány idején 19%-ról egy lépésben 5%-ra vágták vissza a kiszállított ételek után fizetendő ÁFA kulcsát is.
  • Lengyelország: A lengyeleknél a magas, 23%-os általános forgalmi adó helyett sokáig 8%-os ÁFA terhelte a zöldségeket és gyümölcsöket, de a koronavírus-járvány idején ezt előbb 5%-ra csökkentették, majd idén az elszabaduló infláció megfékezésére várhatóan 0%-os kulcsot vezetnek be február 1-jétől legalább 6 hónapos időszakra.
  • Olaszország és Spanyolország: A 22%-os olasz és a 21%-os spanyol általános ÁFA-kulcs helyett mindkét országban 4%-os forgalmi adó van érvényben alapvető élelmiszerekre, így zöldségekre és gyümölcsökre.
  • Franciaország: A franciáknál a 20%-os általános kulcs helyett 5,5%-kal adóznak a zöldségek és a gyümölcsök.
  • Hollandia: A 21%-os általános kulcs mellett 9%-os ÁFA vonatkozik a zöldségekre és a gyümölcsökre, de több petíció indult már annak érdekében, hogy ezt 6%-ra csökkentsék. Az újonnan felállt négypárti koalíciós kormány is azzal érvel, hogy számos egészségtelen élelmiszer olcsóbb, mint az egészséges termékek, így az új kormányprogramban is 0% kulcs bevezetése szerepel, és a chips-adóhoz hasonló különadót vetnének ki a magas cukortartalmú élelmiszeripari termékekre.

Nem EU-tagállamok:

  • Ukrajna és Oroszország: Az ukránoknál jelenleg 20%-os az általános ÁFA-kulcs, a zöldségek és a gyümölcsök forgalmára is ez vonatkozik. A mezőgazdaság fejlesztésére irányuló stratégiák többször hangsúlyozták, hogy célszerű lenne a felére, 10%-ra csökkenteni a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó kulcsot, tekintettel leginkább arra, hogy Oroszországban is 20%-os az általános kulcs, mégis 10%-os zöldség-gyümölcs ÁFA-t vezettek be.
  • Szerbia: A 20%-os általános kulcs helyett a szerbek is kedvezményes, 10%-os forgalmi adót vetnek ki a zöldségekre és gyümölcsökre, húsfélékre, halra és tojásra.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?