Itt vannak a legfrissebb számok az uniós zöldségtermesztésről: vannak meglepetések

Itt vannak a legfrissebb számok az uniós zöldségtermesztésről: vannak meglepetések

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének csaknem a felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képes befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét. Az említett három zöldségfélén túl is tapasztalhatók említésre méltó változások.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előzetes adatok szerint az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége a 2020 évben 59,53 millió tonna volt, ami közel 1%-kos csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak. A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, melyek kihatással voltak az Európai Uniós összeredményre is - olvasható a FruitVeB oldalán.

Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a 2020-as év értékelésekor Nagy-Britannia szerepelt az uniós tagállamok listáján. Nagy-Britannia egyébként a teljes EU 28-ak zöldségtermésének 4%-át adta.

2021-ben várhatóan még több ipari paradicsom

A paradicsom a legnagyobb volumenben termesztett zöldségféle az Európai Unióban, azonban nem a frisspiaci célú termesztés, hanem az ipari paradicsom adja a teljes mennyiség nagyobb hányadát. A vezető ipari paradicsomtermesztő tagállam Olaszország, ahol a 2020-ban 5,2 millió tonna ipari célú termést takarítottak be. A második helyen Spanyolország áll, itt azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények és az amúgy is alacsonyabb kereslet visszavetette a 2020. évi termelést. Az előző évhez képest 22%-kal kevesebb paradicsomot takarítottak be a termelők, ami 2,7 millió tonnás mennyiséget jelentett tavaly. Portugália a harmadik a sorban, de az előző év a portugál termelők számára is kihívásokkal volt teli. Itt a szezon elején a korai fajták átlag alatti hozamokat produkáltak, a feldolgozói kapacitásokat egészen szeptemberig nem sikerült megfelelően kihasználni. A vezető három európai termelő idén a tavalyinál jobb eredményekre számít.

Frisspiaci paradicsom terén Spanyolország a vezető európai termelő, de 2020-ban ebben a szegmensben is kisebb volt a kibocsátása, mint az előző évben. Az exportorientált almeríai termelés évek óta visszaesést mutat, a termelők sorra váltanak más kultúrára, a paprika az egyik legnépszerűbb. Ennek oka, egyrészt, hogy a paradicsom munkaerőigénye nagyobb, valamint ezt egyre nehezebb biztosítani és a munkaerő költsége is jelentősen növekedett. Másrészt az import komoly versenyhelyzetet idéz elő, nagyon nehéz a marokkói áru árával versenyezni. Harmadrészt a technológia fejlődésével az északi országokban is egyre növekszik az önellátás aránya.

Kevesebb a spanyol hagyma

Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekord mennyiségnél közel 5%-kal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.

2019 óta Németország a legnagyobb sárgarépatermelő az Európai Unióban, Nagy-Britanniát és Lengyelországot is maga mögé utasítva. Az elmúlt öt évben itt nőtt a legnagyobb arányban ennek a gyökérzöldségnek a termelése az EU tagállamai közül, a többi tagországban stagnál a termelési volumen.

Növekedési pályán a paprika, padlizsán és a cukkini

Vannak zöldségfélék, melyek esetében több év távlatában is és az előző évhez képest is egyaránt növekedés tapasztalható. Ilyen például az étkezési paprika, 2010 és 2015 között folyamatosan nőtt a betakarított mennyiség, évente 3%-kal. A növekedésért elsősorban Spanyolország a felelős, ami részben a korábban ismertetett paradicsomról paprikára történő átállási tendenciának is köszönhető. De fejlődést mutat a padlizsán és a cukkini termelése is, előbbi esetében egy év alatt 6,5%-os volt a növekedés 2020-ban az előző évhez képest, ami figyelemre méltó. E két faj esetében a spanyol és az olasz termelés adja a növekmény túlnyomó részét. Említésre méltó felfelé tartó trend mentén alakul a fokhagyma és a spenót európai termésmennyisége is, de vannak visszaesést mutató kultúrák is, ilyenek például a póréhagyma, az endívia vagy az articsóka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?