2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Jelentős támogatásban részesülhet a belföldi halászat a következő ciklusban

Akár 10 ezer tonnával is növelhető 2014 után a magyar haltermelés, amennyiben az EU elfogadja a korábbi magyar javaslatot az édesvízi haltartás támogatásának megnöveléséről – mondta el Fazekas Sándor egy Tiszafüreden tartott szakmai rendezvényen.
 
 

A vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 30 000 tonna körülire tehető az éves haltermelés mennyisége, miközben az egy főre jutó halfogyasztás 4-4,5 kg között mozog. A Fejér Megyei Hírlapnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnöke nyilatkozott a részletekről:

„Többek közt a magyar problémafelvetésnek köszönhetően a belvízi akvakultúrák, a tógazdálkodás és a zárt rendszerű édesvízi haltenyésztések szerepet az unióban más megvilágításba került. A túlhalászott tengerek további terhelése szinte lehetetlen. Nem lehet már újabb kvótákat kiadni – vannak olyan tengeri halállományok, amelyek vészesen megfogyatkoztak. Az EU-nak legnagyobb élelmiszeripari behozatala a halászati termékeknél van. A fogyasztás 60 százalékát az EU importból szerzi be. Eközben a haltermékek felértékelődnek, egyre többen fogyasztanának halat – mondta. A belvízi akvakultúra és tógazdálkodás nem csak a haltermelésről szól, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a tájgazdálkodás szerves részei is.”

Lévai Ferenc elmondása szerint a magyar halászat nemzetközi presztízse kiemelkedően jó, az ágazat megtartotta fejlődési potenciálját és az területalapú, valamint környezetvédelmi támogatások hatályának kiterjesztésével olyan pluszforrásokhoz juthat, aminek következtében komoly fejlődés indulhat el Magyarországon.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu