Jó hír a sertéságazatnak: Japán megnyitotta kapuit a magyar termékek előtt

Jó hír a sertéságazatnak: Japán megnyitotta kapuit a magyar termékek előtt

agrarszektor.hu
Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében. Ennek megfelelően a szigetország a jövőben kizárólag hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területeiről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását. A megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Két éves tárgyalássorozat zárult le december 16-án a Japánnal kötött regionalizációs megállapodás elfogadásával. Az előkészítő munka magyar részről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával, írta meg a Világgazdaság.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, hogy Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét. Ennek értelmében, már nem az egész ország, hanem kizárólag az ASP-vel érintett területekről származó sertéshússal és hústermékekkel szemben él kereskedelmi korlátozás a távol-keleti szigetországban. A lehetőség, amellett, hogy komoly gazdasági előnyt jelent a magyar állattartók, előállítók számára, jelentős elismerés a magyar állategészségügyi szakemberek munkája és az ASP-járvány megfékezéséért tett intézkedéseik felé is.

Magyarország afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel. Ez biztosítja a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03