2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Élelmiszer

Jönnek az oroszok! - Megvan, mikor ellenőriznek bennünket

Április 20-30. között helyszíni ellenőrzést tart az orosz állategészségügyi hatóság néhány olyan magyarországi üzemnél, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a helyszíni ellenőrzést technikai jellegűnek minősíti, amely a tavaly februárjában lezajlott magyarországi audithoz hasonló lesz.
 
 

Az április 20-30. közötti helyszíni ellenőrzés 14-15 létesítmény meglátogatását jelentheti, amelyeket az orosz fél választ ki. Az ellenőrök több termékkör vizsgálatára készülnek, ennek alapján állítják össze a meglátogatandó létesítmények listáját.

Az embargó enyhítésére készülnek

A mostani helyszíni ellenőrzés nem érinti az embargót. Az ellenőrzés célja, hogy amennyiben az orosz fél enyhít az Európai Unióra bevezetett embargón, az enyhítést követően a létesítmények azonnal szállíthassanak Oroszországba az engedélyezett termékkörökben.

Keddi moszkvai közlés szerint az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit.Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával.

Tíz napot szánnak az egészre

Alekszej Alekszejenko, Dankvert tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: mindkét országban április 20-án kezdődnek az ellenőrzések. Tíz nap alatt az orosz szakértők két csoportja mintegy húsz-húsz vállalatnál végez majd ellenőrzéseket. A cégek listáját hamarosan véglegesítik.

Görögország március 3-án levélben kérte a Rosszelhoznadzort, hogy vegyen le az európai uniós agráráruk oroszországi szankciós listájáról egy sor görög terméket, egyebek között a földiepret, a kivit, az őszibarackot, a halakat és a tenger gyümölcseit. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott, Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében.

Korábban kezdték volna

Később a Rosszelhoznadzor azt közölte, hogy szándékai szerint április 6-án megkezdik az ellenőrzéseket görög, ciprusi és magyar húsfeldolgozó vállalatoknál annak érdekében, hogy felgyorsítsák a szállítások megkezdését a tilalom feloldásának esetén.

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu