Kamerával figyelik a fészkeket

agrarszektor.hu
Lassan alkalmassá válik az idő a madarak számára, hogy elkezdjék a tavaszi tojásrakást, majd a fiókák nevelését. Idén azonban a pilisi vándorsólymokat új módszerekkel figyelik meg a szakemberek, hiszen fészkeiknél kamerákat szereltek fel, melyekkel a távolból is nyomon tudják követni a madarak tevékenységét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ennek több előnye is van, mivel ha valamiféle probléma üti fel a fejét a fészkeknél, a szakemberek a távolból is tudják figyelmeztetni a közelben tartózkodó kollégákat, valamint rengeteg hasznos információt tudnak gyűjteni a madarak életéről.

A tavalyi év problémái ezen vándorsólymokat is súlyosan érintették, emiatt a természetvédők abban reménykednek, hogy az idei év barátságosabb lesz az állatok számára. "A vándorsólymoknál ugyan arányaiban nem nőtt a sikertelen költések száma, de a költési siker látványosan csökkent, azaz a sikeresen költő párok kevesebb fiókát neveltek" - olvasható a vandorsolyom.hu oldalon.

Külön öröm azonban, hogy a problémák ellenére négy új pár jelent meg hazánk különböző tájain. Ellenben az elemzések kimutatták, hogy az egyik pár fészkét róka fosztotta ki, mely a környéken alakította ki otthonát. Erre a szakemberek a hátrahagyott ürüléknyomokból következtettek.

A vándorsólymok az ivarérettséget 3 éves korban érik el, a költési időszakuk márciustól májusig terjed. A tojó 3-4 tojást rak, melyeken 29-32 napig kotlik. A fiatal madarak 35-42 nap múlva repülnek ki.

Az egyik csoport két évvel ezelőtt jeladóval látott el egy példányt, melynek így nyomon tudták követni az útját. A jószág a kirepülést követő hónapban a fészek környékén volt fellelhető, majd a Mátrába, ahonnan a Tarna környékére repült. Ezután a Jászságban volt megfigyelhető, ahonnan Szlovákiába, majd Lengyelországba ment át, ahol aztán el is pusztult. 

Varkapu.info nyomán

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?