Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

agrarszektor.hu
A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt "szuperanyag" ugyanis súlyosan károsíthatja az egészséget - derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszer- és a környezetbiztonság egymást átfedő fogalmak, hiszen a körülöttünk lévő víz, levegő és talaj tisztasága, illetve szennyezettsége alapvetően befolyásolja a mezőgazdaság által előállított élelmiszerek alapanyagainak a biztonságát - mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a vállalat Youtube-csatornáján ingyenesen elérhető webináriumán. A szakember a per- és polifluorozott vegyületek élelmiszer- és környezetbiztonsági jelentősége kapcsán kifejtette, hogy a PFAS kifejezés a szintetikus vegyszerek, mesterséges vegyületek családjára vonatkozik - írta meg a Laboratorium.hu a WESSLING Tudásközpont  legfrissebb tudományos előadása alapján. Ez a csoport több száz vegyi anyagot tartalmaz, amelyek kémiai tulajdonságai ugyan eltérőek, de abban mindenképpen hasonlítanak, hogy mindegyik szén és fluoratomokat tartalmaz.

Számos felhasználási lehetőségük miatt ezek a vegyületek az egész világon elterjedtek. Víz-, olaj-, zsír- és hőálló tulajdonságaik miatt számos termékben előfordulnak, ebbe a vegyületcsaládba tartozik például a serpenyők teflonbevonata, víztaszító tulajdonságai miatt a textilszöveteket impregnálják ezekkel a vegyületekkel, tartósan ellenálló anyagokat lehet előállítani, ezenkívül tűzoltókészülékek tölteteiben is gyakran alkalmazzák azokat. Sajnos azonban mostanra kiderült, hogy ezek a vegyületek környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek: pajzsmirigy megbetegedést, koleszterinszint-növekedét, emlőrákot, májkárosítást, vesedaganatot, bélgyulladást, hererákot, illetve terhességi anomáliákat is okozhatnak.

A szakemberek korábban azért gondolták, hogy nincs káros hatásuk, mert azt feltételezték, hogy ezek az anyagok nem tudnak beleoldódni a környezet különböző rendszereibe. Egy amerikai kutatás során azonban kiderült, hogy a megvizsgált 407 minta (főleg élelmiszereket és élelmiszerekkel érintkező anyagokat vettek górcső alá) egyharmada tartalmazott fluor atomokat. Szigeti Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a környezetben található per és polifluorozott molekulák képesek átjutni bizonyos csomagolószereken, illetve magukban a csomagolószerekben található vegyületek természetesen még könnyebben juthatnak be az élelmiszerekbe.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá ezeknek a vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre a WESSLING Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával egy jól alkalmazható analitikai eljárást dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat élelmiszerekből és csomagolószerekből egyaránt. A témával kapcsolatban Szigeti Tamás teljes előadása itt tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13