Kelendő magyar borok: szinte alig marad Cserszegi az országban!

agrarszektor.hu
Az egészséges életmód előretörésével az édes borok fogyasztása jelentősen visszaszorult - mondta Frédéric Lebel francia borkóstoló, aki a legnagyobb hazai élelmiszerüzletlánc házi borversenyén tartott előadást a világtrendek alakulásáról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Az egészségükre jobban figyelő fiatal értelmiségiek körében változott leginkább a borfogyasztás, és ez elsősorban azokat az édes fajtákat érinti hátrányosan, mint például a híres sauternes-i fehérborok" - magyarázta a több mint huszonöt éves szakmai tapasztalattal rendelkező vezető sommelier, aki korábban a Legjobb Sommelier Franciaországban elnevezésű verseny bronzérmese, illetve a Legjobb Sommelier Párizsban verseny aranyérmese volt.

Vincze Árpád, a CBA-üzletlánc főborásza a francia szakember előadásához kapcsolódva elmondta: bár a magyar boroknak is jót tesz a minél nagyobb nemzetközi elismerés, a jelenlegi mértékű magyar borfogyasztásnak pont megfelelő a magyar termelés. Az ajánlott borfajtákkal kapcsolatban Vincze Árpád kiemelte, hogy a rossz időjárás miatt vörösboroknál a 2010-es évjárat országszerte gyengébbnek számít, bár azokban a pincékben, ahol jó a technológia, a rozékat és a fehérborokat is megfelelő minőségben lehetett előállítani.

"Magyarországról jelenleg az illatos fehérborfajtákat exportálják előszeretettel. Például az Irsai Olivért az olaszok és az északi államok vásárolják. A Cserszegi Fűszeres és az ehhez hasonló magyar muskotályos fajtákból szinte alig marad az országban" - idézi az MTI a szakembert.

Az idén immár ötödik alkalommal megrendezett, a legnagyobb magyar házi borversenynek számító rendezvényre összesen 650 mintát küldtek be a hazai borászok, és az előválogatás után 550 bormintát tartottak alkalmasnak arra, hogy rész vegyen a borbírálaton. Naponta 60 borszakértő vizsgálgatta ezeket a borokat és az összesített eredmények alapján néhány héten belül kiderül, hogy melyek azok a tételek, amelyek bekerülhetnek az üzletlánc vinotéka választékába, ahol olyan pincészetek is megjelenhetnek, amelyek nem rendelkeznek nagy mennyiséggel az egyes fajtákból - magyarázta Fodor Attila a CBA-kommunikációs vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?