Kenyér, hal, zöldség, gyümölcs: jön az 5 százalékos áfa?

agrarszektor.hu
A baromfihús és a tojás árát átlagosan 17, a friss tejét pedig mintegy 10 százalékkal csökkentette januártól a CBA és a Príma üzlethálózat, és vélhetően így tesz a többi kiskereskedelmi lánc is annak nyomán, hogy az év elejétől 5 százalékra mérséklődött e termékek áfakulcsa. A Földművelésügyi Minisztérium az árváltoztatásokért előre köszönetet mondott a kereskedőknek, és a halnál, a zöldségnél, a gyümölcsnél és a kenyérnél is áfacsökkentéseket helyezett kilátásba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Teljes mértékben továbbadja a vásárlóknak a tej, a baromfihús és a tojás áfa-csökkentéséből származó árkedvezményt a CBA- és a Príma üzlethálózat - jelentette be egy mai tájékoztatón Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója. Az adóváltozás hatására január 1-től csökkentek az üzletlánchoz tartozó boltokban a friss tej, a tojás és a baromfihús árai. A baromfihús és a tojás ára átlagosan 17, a friss tejé pedig mintegy 10 százalékkal lett alacsonyabb. Az árcsökkenés valószínűleg a forgalom emelkedésével jár majd, amint az a sertés tőkehússal is történt a múlt évben - közölte a kommunikációs igazgató.

Mint ismert, a friss tejnél 18 százalékról, a tojásnál és a baromfihúsnál 27 százalékról mérséklődött az áfakulcs 5 százalékra január elsejétől, így várhatóan más üzletláncok is árcsökkentéseket hajtanak végre. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára máris köszönetet mondott a kereskedőknek, hogy "az áfa-csökkentés hatását egy az egyben érezni fogják a vásárlók", de azt is bejelentette, hogy a tárca ellenőrzi majd az adómérséklés piaci hatásait.

Az államtitkár szerint az FM-ben máris gondolkodnak azon, milyen további áfa-csökkentési javaslatokat tegyenek a kormánynak. Az MTI kérdésére pedig közölte: az áfa-mérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget, a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is.

A mostani áfa-csökkentés mintegy 25-30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a családoknak - vélekedett Nagy István. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint pedig a baromfiágazatban a mostani lépés egyúttal korrigálta azt a versenyelőnyt, amely tavaly bekövetkezett a sertés tőkehús javára. Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy korábbi javaslatuk a fogyasztói tejek - a friss, az ESL és az UHT - áfa-csökkentésére vonatkozott, amelyek közül most csak a friss tej áfája mérséklődött.

A hazai lakosság évente mintegy 150-160 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan, de az elfogyasztott tej mennyiségének csak mintegy 20 százaléka a friss tej, a fennmaradó 80 százalék pedig az ESL és az UHT kategóriába tartozik. Ezért a terméktanács ez utóbbiak áfa-csökkentését is szorgalmazza, emellett pedig a túrónál és a tejfölnél is áfamérséklést sürget - közölte az elnök.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?