Kész átverés a szlovák tokaji - Kifakadtak a magyar borászok

agrarszektor.hu
Folytathatják a megtévesztést, mivel buktunk a bíróságon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fogyasztók megtévesztését eredményezheti, hogy az Európai Bíróság elutasította a magyar fellebbezést a "Tokaj" márkanév ügyében - közölte a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A döntés azt jelenti, hogy a szlovák termelők ezután is piacra vihetik gyengébb boraikat a "Tokaj" megnevezéshez nagyban hasonlító "Vinohradnicka oblast' Tokaj" eredetmegjelöléssel.

A testület hangsúlyozta, a "Tokaj" márkanév ügyében a magyar borágazat érdekeit a kormány képviseli a nemzetközi fórumokon, és a hegyközségi tanács "minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a tokaji borok eredetvédelme ügyében tett lépéseit".

A tanács szerint a luxembourgi székhelyű hatóság döntése azt jelenti, hogy a szlovákiai termelők továbbra is a piacra vihetik a magyarnál gyengébb minőségű boraikat, a Magyarországon oltalom alatt álló "Tokaj" elnevezéshez nagyban hasonló márkanév alatt. Bár a "Tokaj" megjelölést ezután sem használhatják, hiszen csak a "Vinohradnicka oblast' Tokaj" elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. A magyar termelőknek azonban így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró lehet - fejtette ki álláspontját a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Magyarországnak és a Tokaji Borvidék borásztársadalmának közös érdeke, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek "Vinohradnicka oblast' Tokaj" néven bort, és a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni - szerepel az állásfoglalásban.

A hegyközségi tanács kijelentette, a "Tokaj" névvita ügyében hozott döntés nem akasztja meg a tokaji borvidéken tavaly meghirdetett minőségi megújulását.

Mint ismert, a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön utasította el a magyar fellebbezést a "Tokaj" márkanév ügyében azzal, hogy kimondta: nem minősül megtámadhatónak a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" szlovák név uniós nyilvántartásba jegyzése. Magyarország a bírósági perrel azt szerette volna elérni, hogy ilyen eredetmegjelölés nem szerepelhessen az uniós nyilvántartásban. A bírósági elutasítás most azt jelenti, hogy Szlovákia használhatja a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" megnevezést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?