Kész, vége? Teljesen eltűnhet a vanília a boltok polcairól?

Kész, vége? Teljesen eltűnhet a vanília a boltok polcairól?

agrarszektor.hu
Jóval kevesebb virágot hozott idén a vanília, mint korábban, ezért hiány lehet a trópusi orchideaféleségből ebbem az évben. Az amúgyis nehezen termőre fogható ültetvényeken most éppen a kevés csapadék okoz gondokat, de megesett az is, hogy egy trópusi vihar tette tönkre a növényeket. Mindez azért jelent problémát, mert a vanília 80 százalékát egyetlen szigeten, Madagaszkáron termesztik, ezért bármi probléma adódik arrafelé, azonnal felszökik az ára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vanília eredetileg Mexikóban őshonos, az európaiak telepítették Madagaszkárra, ahol kitűnően érzi itt magát. Ugyanakkor ezt a trópusi növényt jellemzően azért nem termesztik máshol, mert a világ egyik legérzékenyebb orchideafaja, és nem terem csak úgy mindenfelé. A félárnyékot kedveli, de abból is csak a 60 százalékban félárnyékos helyeket. Zsíros, ásványokban gazdag talajra, illetve fülledt, 90 százalékos páratartalomra, valamint temérdek esőre van szüksége. Utóbbit 40-60 naponta szereti megkapni, méghozzá egyenletesen elosztva, miközben 20 és 25 Celsius fok között mozoghat csak a hőmérséklet. Csak ha minden kritérium stimmel, akkor virágzik ki, de azt is csak egyetlen napra, a virága ugyanis mindössze ennyi időre nyílik ki - írja az Index. Ilyenkor jön el az ideje a kézi beporzásnak, amivel nagyon kell sietni. A vaníliát egyébként félérett állapotban szüretelik, amikor a termés még zöldes, majd hőkezelik, szárítják, majd nyolc hónapig aromazáró dobozokban érlelik a 10-22 centi hosszú terméseket. Annyira tömény, hogy a különlegesen jó minőségű rudakon akár ki is üthetnek a tűhegyes vaníliakristályok.

Ugyanakkor akármilyen jó is a termés, képtelenség kielégíteni a világ vaníliafüggőségét. Az alig több mint kétezer tonna körüli globális termésmennyiség az emberiség fél fogára sem elegendő. Ráadásul ennek egytizedére azonnal lecsap a Coca-Cola, és a többi nagy élelmiszermulti is bespájzol belőle minden évben, így nekünk már csak a maradék jut. Mivel nem vagyunk hajlandóak lemondani semmihez sem fogható ízéről, be kell érnünk pótszerekkel, például a szintetikus vanilinnel, aminek íze ugyan vaníliaszerű, de azért nagyon lehet érezni a különbséget

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03