Kevés, de jó minőségű lesz az idei bor

MTI
Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség. A kedvezőtlen csapadékeloszlás fájó termésveszteségeket és megnövekedett növényvédelmi költségeket okozott a termelőknek. Az már biztos, hogy nem kerül be az aranykönyvbe a 2014-es év.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap keddi számában kifejtette: viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. "Az aszúsodás jó időben és megfelelően indult, háromezer mázsa aszúszemet tudtunk szüretelni, ami javított a mérlegen"

A szakember szerint ebben az időjárás játszotta a fő szerepet. A szőlő elsősorban a talajban tárolt csapadékot hasznosítja. Ha a tenyészidőszakon kívül esik a csapadék, akkor eltárolódik, majd a tenyészidőszakban a növény felveszi és hasznosítja azt. Ebben az évben azonban minden fordítva történt: a nagyon száraz telet egy szintén száraz tavasz követte, majd a vegetációs időszakban nagy mennyiségű csapadék esett. Ebben az időszakban azért gond a sok eső a tőkék számára, mert a kórokozók elszaporodnak, a védekezés miatt pedig drága a termesztés, kevesebb szőlőt szüretelhetnek a gazdák.

Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le. A legtöbb csapadék Nyugat- és Dél-Dunántúlon hullott, kelet felé haladva kevesebb, ezért az ország nyugati részén nagyobb volt a veszteség. Összességében a 2014-es esztendő nem szerepel majd a szőlőtermesztés aranykönyvében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?