2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Ki felel a halálos vadbelesetekért? - Elnézést kért a Magyar Közút

Elnézést kért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója amiatt, hogy egy televíziós műsor szerint a társaság a gazdálkodókat hibáztatta azért, hogy egyre több a halálos vadbaleset a közutakon. A nyilatkozat „általánosító olvasata” - áll a zrt. közleményében - nem felel meg a cég álláspontjának. Ugyanakkor a vállalat szerint előfordul, hogy a gazdák beszántják a zöld sávként működő árkokat, így a vadak a közutakra juthatnak. Ilyenkor azonban egyeztetéseket kezdeményeznek a termelőknél.
 
 

„A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott televíziós híradást” – tartalmazza az a közlemény, amelyben Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kért bocsánatot a termelőktől. Előzőleg Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szólította fel nyilvános bocsánatkérésre a céget, mert több gazdálkodó is felháborítónak tartotta, hogy a vállalat képviselője a TV2 Tények című közelmúltbeli műsorában a termelőket (is) okolta azért, hogy egyre több a közutakon a halálos vadbaleset.

A közlemény szerint a televíziós csatorna a cég teljes nyilatkozatából egy kivágott részt közölt, amely „valóban alkalmas lehetett arra, hogy a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék”. Ugyanakkor a társaság hozzáteszi: időnként tapasztalják, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz. Az azonban a vállalat szerint csak az egyik oka lehet, hogy a vadak a közutakra jutnak, ha a termelők a zöld sávként működő árkokat is beszántják.

Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, és a vállalat nyilatkozata nem a gazdák általános tevékenységeit érintette – áll a közleményben. „Így a közlés általánosító olvasata a legkisebb mértékben feleltethető meg társaságunk álláspontjának” – fogalmaz nyilvános állásfoglalásában a cég vezérigazgatója.

A zrt. szerint egyeztetnek a termelőkkel, ha azt tapasztalják, hogy az árkok beszántása a közutak állapotában problémát okozhat. Ezek a megbeszélések általában eredményesek is – húzza alá a társaság közleménye.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!