2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Ki tudja, mit kevernek a magyar mézhez? - Tüntetnek a méhészek

Magyar méhészek kezdeményezésére nemzetközi tüntetést tartanak október 30-án az uniós méhészek Brüsszelben. A demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy az unió szigorúbban ellenőrizze a Kínából érkező importmézet. A szervezők úgy vélik, e mézek nagyobb hányada ipari hamisítvány, amely komoly versenyhátrányt okoz az uniós méhészeknek. Eközben nemcsak Brüsszelben, hanem Budapesten is tiltakoznának a hazai méhészek. Szerintük ugyanis egyes vállalatok távol-keleti mézekkel kevernék össze a magyar akácmézet, ezzel pedig könnyen veszélybe sodorhatják a hazai termelők versenyképességét.
 
 

Brüsszelben kezdeményeznek demonstrációt a magyar méhészek, mert szerintük az unió nem ellenőrzi elég szigorúan a kínai importmézeket. Takács Ferenc, a tüntetést szervező Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja szerint laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából érkező olcsó méz nagy része ipari hamisítvány. Ez a hamis méz az egészségre ugyan nem ártalmas, de a fogyasztók megtévesztésével rontja a minőségi, valódi méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését.

A demonstráción követelik majd a kínai importméz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, szélesebb körű elemzéssel viszont a hamis tételek könnyen lelepleződnének - közölte az MTI-vel Takács Ferenc. 

Évente 15-20 ezer tonna mézet exportálunk
Hazánkban a méhészeti ágazat 15 ezer családnak ad megélhetést. Évente 15-20 ezer tonna magyar mézet exportálunk, ennek nagyobb hányadát az unió tagországaiba, az exportból származó bevételek pedig éves szinten a 70 millió eurót is elérik.

A méhészek az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását is követelik. Jelenleg ugyanis az unió nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, így a fogyasztókat könnyű megtéveszteni.

Hasonló követelésekkel már 2004-ben is demonstráltak méhészek Brüsszelben – emlékeztetett Takács Ferenc. Az akkori megmozdulás ugyan eredménytelennek bizonyult, a mostani demonstráció viszont sikeres lehet. Ma már ugyanis pontosabban lehet elemezni a méz összetevőit, így a jogszabályi szigorítást a gyakorlatban is érvényesíthető.


MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A tüntetést az Európai Bizottság brüsszeli székházánál tartják meg október 30-án. A demonstrációhoz a magyarok mellett eddig a román és szlovák méhészek is csatlakoztak.

Eközben a magyar méhészek itthon is tiltakoznának. Mészáros János, a kaposvári Zselici méhész egyesület elnöke és a megmozdulás egyik szervezője szerint egyes cégek nagy mennyiségű távol-keleti mézhez magyar akácmézet akarnak keverni. Az így kapott termékekhez jóval olcsóbban lehetne hozzájutni, mint a hazai mézekhez.

A kevert mézeket még az idén forgalomba hoznák, ezzel pedig komoly versenyhátrányt okoznának a magyar termelőknek. A hazai figyelemfelkeltő akciót szintén október végén tartanák a fővárosban és környékén.

Idén több méz juthat a boltokba
A rendkívül száraz nyár ellenére a tavalyinál mintegy ezer tonnával több az idei méztermés Magyarországon. Így megközelítőleg 20 ezer tonnával zárták az évet a méztermelők. Bár a napraforgó- és a vegyes virágméz mennyisége csökkent, akácmézből több kerülhet a boltok polcaira.

Mészáros János szerint a vásárlókat könnyű megtéveszteni, ugyanis nem mindenki olvassa el a csomagoláson a méz származási helyét. Egyes termékeket uniós és nem uniós méz keverékeként forgalmaznak, de ez jogilag nem kifogásolható. A magyar méhészek értékesítési lehetőségei viszont jelentősen csökkenthetnek ettől.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben