Kiderült a nagy titok: ilyennek látják külföldön a magyar borokat

Kiderült a nagy titok: ilyennek látják külföldön a magyar borokat

agrarszektor.hu
A magyar borospalackokba zárt szenvedélyt közvetíti a világ vezető borszakértői között számon tartott Herczeg Ágnes. A Széchenyi István Egyetemen végzett szakember többek között elárulta, miért számít egzotikumnak a nemzetközi piacon a magyar bor, és azt is, miért nem pénz kérdése, mit hozhatunk ki egy pohár italból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Herczeg Ágnesnek sosincs két egyforma napja, minden időszak mozgalmas az életében, de az ősz talán a legkiemelkedőbb, hiszen ehhez az évszakhoz kapcsolódik a legtöbb borokkal és szürettel kapcsolatos esemény, ilyenkor cserélnek borlapokat az éttermek is. A szakemberrel a Széchenyi István Egyetemről Czeiner-Szücs Anita készített interjút, amiből kiderült, hogy Herczeg Ágnest több szüretre is meghívták, de idén nem ezen van a fókusz. Mustot a házasítások kapcsán szokott a leggyakrabban kóstolni, de borszakértőként az ő munkája akkor kezdődik, amikor a mustból bor születik.

A borszakértő azt is elárulta, hogy az aktuális kedvenc bora a hangulatától függ, de ezt az is befolyásolja, hogy éppen milyen évszak van, mit eszik, vagy hogy milyen alkalomból bont fel egy palackot, esetleg az, hogy milyen társaságban fogyaszt bort. Herczeg Ágnes kijelentette, hogy nem ragad le egyfajta bornál. Arra a kérdésre, hogy mikor választott először tudatosan italt, a szakember elmesélte, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatójaként egyetemi napokat szerveztek a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület kötelékében. Kitalálták, hogy borklubot is tartanak, és Herczeg Ágnes akkor kezdte el először tudatosan böngészni a kínálatot. Az a borklub, mondhatni, megváltoztatta az életét, hiszen onnantól fogva tudta, hogy ez az irány lesz az ő útja. A főiskola mellett elkezdett dolgozni a Bortársaságnál, és attól fogva egyre jobban figyelt arra is, hogy mit fogyaszt vagy ad ajándékba.

Herczeg Ágnes kifejtette, hogy a minőségi boroknál soha nem az ár dönti el, milyen élmény kapcsolódik hozzá, hiszen akár egy kilencszáz forintos borhoz is kötődhetnek fantasztikus emlékek, és egy húszezer forintos italt is meg lehet inni keserűen. A szakember úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonkét évben megtanulta, az embereken múlik, hogy mit hoznak ki egy pohár borból, és ez nem pénz kérdése. Herczeg Ágnes beszélt arról is, hogy a józan alkoholfogyasztás határai az előadásai egyik nagyon fontos témája, ő ugyanis azok közé a borszakértők közé tartozik, akik munka közben soha nem isznak. Komolyan veszi a mértékletességet, és ezt hirdeti is. Szerencsére azt tapasztalja, hogy az emberek egyre tudatosabban élnek, így az ő példája mára már nem kirívó. A józan alkoholfogyasztást egyébként az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO is meghatározza. Eszerint alkalmanként két egység ajánlott a nőknek, három a férfiaknak. Egy egység körülbelül 125 milliliter bort jelent. A szakember kiemelte, hogy a WHO azt javasolja, a négy egységet az ember soha ne lépje túl, és minden héten tartson két teljesen alkoholmentes napot. Herczeg Ágnes is betartja ezt az ajánlást, mert ez egy olyan világ, ahol tudni kell megtartani a határokat, ha valaki sokáig méltósággal és jó egészséggel akar dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy mivel jár világ vezető borszakértői közé tartozni, Herczeg Ágnes elmondta, hogy nagyon jó érzés számára az, hogy amikor külföldön jár, név szerint köszöntik őt, sok ismerőse van nemzetközi szinten. Ezek nagyon jó érzéssel töltik el, de nem jött könnyen az elismerés, huszonkét év munkája van mögötte. Emellett a siker felelősség is, hiszen a minőségre dupla annyira kell figyelnie. A szakember emellett nagyköveti pozíciót is betölt, képviseli Magyarországot, a magyar kultúrát. Ezzel kapcsolaban Herczeg Ágnes elárulta, hogy szeretné átadni azt a szenvedélyt és szeretetet, amivel a magyarok a boraikat készítik. Szerinte az a legfontosabb, hogy mások is átérezzék, Magyarországon az élet része a bor, szinte nem lehet úgy az országban megmozdulni, hogy ne éppen egy borvidéken járjon az ember.

Ezen felül pedig a sokszínűséget, azt az izgalmas világot, a minőséget szeretném bemutatni, amit a mi boraink képviselnek. Aki megismerkedik ezzel a szenvedéllyel, át tudja élni, miről beszélek, benne már kialakul a kíváncsiság, a nyitottság a kapcsolatteremtésre. Én ezt a kapcsolatot szeretném építeni a nemzetközi piac és a magyar bor között

- fejtette ki Herczeg Ágnes.

Sajnos még nem sokan ismerik a magyar borokat - mutatott rá a borszakértő, hozzátéve, hogy bármennyire is furcsán hangzik ez, de egzotikumnak számítanak. Nincs belőlük nagy mennyiség a piacon, nem érhetők el széles körben a világon, ezért keveset tudnak róla külföldön. Herczeg Ágnes ezért azt tűzte ki maga elé célul, hogy a nemzetközi fogyasztók fel akarják fedezni a hazai borászatok termékeit. Emellett pedig van még egy missziója: hogy az ágazatban dolgozó nőket támogassa. Ezzel kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy nagyon értékes férfiak és nők dolgoznak a szakmában. Kulturális és társadalmi okokból kifolyólag a férfiak űzték tradicionálisan ezt a szakmát, és más hivatásokat is, míg a nők inkább a családi fészekre fókuszáltak. Azonban a világ megváltozott, már nem érvényes a klasszikus felállás, miszerint a nő helye csak otthon van, a nőknek is helyt kell állniuk a munka világában.

Herczeg Ágnes elmondta, hogy az édesapja stroke-ot kapott, amikor tizenhét éves volt, és látta, hogy ha az ő családmodelljük arra épült volna fel, hogy csak a férfi keresi a kenyérre valót, összeomlottak volna. Emellett megtapasztalta azt is, hogy mennyire fontos, hogy a nők elkerüljék a kiszolgáltatottságot. Ez az élmény hívta benne elő a küldetéstudatot, amiért a női összefogást szorgalmazz. Szükség van a hölgyek támogatására, hiszen míg más területeken számos példa akad felemelő együttműködésekre, e téren nincsenek generációs minták. Elmondása szerint ő is kapott segítséget a pályája indulásakor, most szeretne ebből visszaadni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13