Kína beváltotta a fenyegetést: jönnek a büntetővámok

agrarszektor.hu
Peking április 2-án úgy döntött, mint a 128 előre jelzett termék esetében megemeli a behozatali vámokat, méghozzá azonnali hatállyal. Európának jól jöhet a kínaiak intézkedése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ezzel a lépéssel Kína az acél- és alumíniumipar érdekeit sértő, amerikai vámemelésekre reagált. Az intézkedés 3 milliárd dollár (762 milliárd forint) értékű amerika exporárut érint. Peking szeint a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) kötött megállapodás lehetőséget ad ilyen piacvédelmi inzézkedésekre. A 128 érintett termékből 84 élelmiszer vagy mezőgazdasági alapanyag. Friss és szárított gyümölcsök, magvak, borok, ginzeng, sertéshús és ebből készült termékek, etanol tartoznak a körbe, összesen 2 milliárd dollár (508 milliárd forint) értékben, melynek több mint felét a sertéshús teszi ki.

A vámtételek a növényi eredetű termékek esetében egységesen 15 százalékponttal emelkedtek, míg a sertéshúst érintően 25 százalékponttal. Néhány példa a tarifák alakulására: a mandula vámja 10-ről 25%-ra, görögdinnyéé 25-ről 40%-ra, a boré 20-ról 35%-ra, a félsertésé 12-ről 37%-ra,módosult. Európa időlegesen elkerülte az acélra és aluminíniumra kirótt magasabb amerikai vámokat, tárgyalások folynak az ügyben. Az unió mezőgazdaságának, különösen sertéspiacának pedig kedvező, hogy Kínában az amerikai áru versenyhátrányba került az európai termékekkel szemben. Bár a kínai sertéshúsárak meglehetősen nyomottak, a hatalmas ország így is fontos szerepet játszik a világ sertéshús-kereskedelmében.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?