2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Élelmiszer

Kirobbant a tejháború: feljelentések a Tesco és az Auchan miatt

Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert az áruházláncok ismét irreális árakon értékesítik a szlovák és a cseh UHT tejeket a magyar piacon. A TT szerint az olcsó import mögött áfacsalások állhatnak, vagy olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő.
 
 

Ismét akciózni kezdtek egyes üzletláncok a hazai piacon a külföldi – elsősorban cseh és szlovák származású - ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejekkel. A napokban az Auchan hirdetett akciót, amelyben 179 forint helyett literenként 159 forintért kínálja a 1,5 százalékos, Agro Tami nevű szlovák terméket. Az Auchan 11 százalékos árcsökkentést takaró akciója óriásplakátokon is megjelent.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az illetékes brüsszeli szervezeteknél is amiatt, hogy az Agro Tami irreálisan olcsón jelenik meg a magyar piacon – mondta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a terméktanács elnöke. A TT tapasztalatai szerint a nyomott árú külföldi UHT-tejeket elsősorban a Tesco és az Auchan hozza a magyar piacra, de a magyar tulajdonú üzletláncok franchise tagjai is importálnak olcsó UHT-tejeket.

A hazai előállítású UHT-tejek ma literenként 190-300 forintos áron szerepelnek a kiskereskedelmi forgalomban, és a terméktanács szerint a külföldi tejek sem lehetnének sokkal olcsóbbak, mivel a tejárak minden európai országban emelkednek. Ezért – tette hozzá az elnök – az irreálisan olcsó import mögött továbbra is áfacsalások állhatnak, vagy a behozott termékek nem a normálisnak tekinthető, megszokott tejalapanyagból, hanem sovány tejpor felhígításával készülhettek, mivel ez utóbbi ára csökkent a nemzetközi piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu