Kiszáradt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halastavainak negyede

agrarszektor.hu
A Balaton vízgyűjtőjét sújtó aszály a halastavak negyedét kiszárította, ezért a szaktárcához kíván fordulni segítségért, illetve feladatai átütemezéséért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., közölte Füstös Gábor vezérigazgató.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Balaton alacsony vízszintje miatt ugyan kisebb lett a halállomány élettere, de a rendelkezésre álló tápanyag miatt nem csökkent a tó haleltartó képessége, mondta az MTI-nek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Füstös Gábor.

A szárazság ugyanakkor a cég halastavainak egy részén már jelentős, eddig 20-25 százalékos kiesést okozott a balatoni haltelepítések, továbbá a jövő évi termelés alapjául szolgáló haltermelésben. Gondot jelent az is, hogy az üzemképes halastavakat a lehalászások után vélhetően nem tudják újból feltölteni vízzel a befolyók kiszáradása miatt, ami rendkívül veszélyezteti a jövő évi termelést, mondta a vezérigazgató. A hiányzó vízutánpótlás miatt ellehetetlenül a halak egy részének teleltetése is.

A kialakult helyzet miatt azzal kell számolni, hogy az ősszel aktuális haltelepítések idejének és helyének kiválasztásában nem a szakmai indokok fognak szerepet játszani, hanem az időjárás és a körülmények függvényében kell majd ezekről dönteni. A Balaton déli partja a sekélysége miatt - egy-két hely kivételével - alkalmatlanná vált a partról történő haltelepítésekre, így nem tartható az eddig gyakorlat, amely szerint a tó körül több helyszínen, egyenletesen biztosítják a telepítéseket.

A kár, illetve a bevételkiesés felmérése folyamatban van, a kettő összege az előzetes becslések szerint eléri a 20-25 millió forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03