Kitiltja éttermeiből az antibiotikumos csirkéket a McDonald's

agrarszektor.hu
Beszünteti az antibiotikumokkal kezelt csirkehús felvásárlását az Egyesült Államokban a McDonald's. Az étteremlánc azzal indokolja döntését, hogy az antibiotikumok túlzott állategészségügyi felhasználása ellenállóvá tesz egyes baktériumokat, és ez már az emberi egészséget is veszélyeztetheti. A magyar McDonald's számára nevelt csirkék kizárólag gyógyítási céllal, szigorú EU-szabályozás szerint kaphatnak antibiotikumokat. Az így kezelt szárnyasokat csak akkor vághatják le, ha a hatóanyag az állatok szervezetéből kiürült.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két éven belül el akarja érni a McDonald's, hogy Egyesült Államokbeli egységei csak olyan csirkékből származó húst vásároljanak fel, amelyeket nem kezeltek humánegészségügy szempontból is fontos antibiotikumokkal. Az utóbbi időszakban bebizonyosodott ugyanis, hogy az antibiotikumok humánegészségügyi hatékonysága csökken, ha azokat az állattartó telepeken túlzott mértékben használják. 

A változtatás egyelőre a 14 ezer észak-amerikai éttermet érinti, míg a megközelítőleg 22 ezer nemzetközi egység változatlanul működik tovább. Szakértők azonban máris felvetik, hogy a döntés fordulatot hozhat a baromfitenyésztésben. A McDonald's ugyanis akkora vásárlóerővel bír, hogy új sztenderdeket teremthet, és alapjaiban változtathatja meg a csirkehús iránti igényeket.

Annak ellenére, hogy az antibiotikumok állategészségügyi használata legális, a világban nő az antibiotikum rezisztens baktériumokkal összefüggésbe hozható emberi megbetegedések száma. A statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évi 23 ezer haláleset, és 2 millió megbetegedés tulajdonítható az emberi orvoslásban is használt, antibiotikumokkal szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumoknak. 

Szuperbaktériumok akkor alakulhatnak ki, amikor gyakran használnak kis dózisú antibiotikumokat. Ezek a szervezetbe jutva a gyengébb baktériumot ölik meg, miközben lehetővé teszik a legerősebbek túlélését és sokszorozódását. Az így létrejövő szuperbaktérium számos, gyógyászatban fontos antibiotikummal szemben válik ellenállóvá.

Az ellenálló baktériumok miatt egyre nagyobb fenntartással kezelnek egyes hústermékeket a tudatos fogyasztók, a McDonald's pedig igyekszik figyelembe venni a változó vásárlói igényeketv - közölte a reuters.com. Az utóbbi két évben az étteremlánc USA-beli forgalma csökkent, ezért most annak visszaszerzésére törekednek. A baromfiágazati lobbi viszont máris bírálja a döntést, mivel szerintük nem egyértelmű, hogy a baromfifélék kezelésénél rezisztenssé vált baktériumok humánegészségügyi kockázatot jelentenek. 

Egyes esetekben kivételt tehetnek
A McDonald's nem vár el beszállítóitól teljes antibiotikum-korlátozást, hiszen a beteg baromfiállományokat is gyógyítani kell, de a cég ezután nem vásárolja fel az így kezelt szárnyasokat. Olyan hatóanyagokkal szemben viszont kivételt tesznek, amelyeket kizárólag az állategészségügyben használnak fel.

Kizárólag gyógyítási céllal, a szigorú uniós szabályozás betartásával kaphatnak antibiotikumokat a magyar McDonald's számára nevelt csirkék - közölte az agrárszektor.hu-val Vadnai Ágnesnek, a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője. Az antibiotikumok alkalmazásáról minden esetben hatósági állatorvos dönt, mivel a termelőknek nincsenek ilyen jogosítványaik. Szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az antibiotikummal kezelt állományokat csak akkor vághatják le, ha az állatok szervezetéből a hatóanyag már kiürült.

A McDonald's tovább szigorítja beszállítóival szemben az antibiotikumok használatára vonatkozó elvárásokat, összhangban az antibiotikumok visszaszorítását célzó nemzetközi törekvésekkel. A vállalat a jövőben a jogszabályi elvárásokat is meghaladva kívánja tovább korlátozni az állatok gyógyításában alkalmazható antibiotikumok körét.

A növekedési hormonoknak is távozniuk kell
Az étteremlánc az Egyesült Államokban már idén beszünteti a mesterséges növekedési hormonnal kezelt tej felvásárlását. Az Európai Unióban a hatályos jogszabályok tiltják a növekedési hormon állattartási felhasználatát, így a magyar McDonald's számára nevelt állatok sem kaphatnak ilyen kezeléseket. - közölte a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58