2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Élelmiszer

Kiváló szezonra számítanak a szakemberek: jó éve lesz a magyarok kedvelt gyümölcsének

Több magyar dinnye kerülhet ezen a nyáron az áruházláncok üzleteinek polcaira, mint külföldi, mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.
 
 

A kedvezőtlen tavasz ellenére idén is nagyon jó minőségű lesz a görögdinnye, olvasható az Infostart oldalán. Ez részben annak köszönhető, hogy új fajtákat telepítettek a gazdák, ezeknek a minősége állandó, és a hozamuk is kedvezőbb, mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Jelenleg a sláger a magszegény dinnye, ezek 4-8 kilósak, és a szakember szerint önmagukban garantálják a minőséget. A tavasz miatt 10 napos, kéthetes késésben van a betakarítás, de július közepétől szeptember közepéig biztosan lesz dinnye a termőtájakon.

Idén kedvezően alakul az import és a hazai dinnyék aránya, a behozott, elsősorban spanyol, görög és olasz gyümölcsök kezdenek fogyni a boltok polcairól, és jövő héttől már mindenhol magyar dinnyét lehet találni, mondta Mártonffy Béla. A nagy áruházláncokkal folytatott megbeszéléseken azt kérték, csak friss, jó minőségű dinnyét áruljanak, a rosszabb vagy sérült termékeket ne is tegyék ki a piacra.

Az idén nem lesz olyan dömpingérés, mint az elmúlt években, a változékony idő miatt, így fokozatos érés lesz, ami azt jelzi, hogy nagy árzuhanások nem lesznek. Ez kedvező lenne a gazdák szempontjából, de a fogyasztónak is elfogadható árszintet jelent

 – mondta Mártonffy Béla a dinnye áráról.

A nemzetközi trendek a kisebb testű dinnyék felé viszik a fogyasztást. Az ideális a 4-6 kilogramm közötti, nálunk az átlag még 4-8 kilogramm. A szezon meghosszabbítása érdekében már itthon is termesztenek dinnyét hideg fólia alatt, ezek már május végén, júniusban beérnek. Ez most még kisebb mennyiség, utána jön a szabadföldi, de a jövőben ha többen áttérnek a fóliás termelésre, akkor meghosszabbítható a szezon, sé még jobban kiszorítható a piacról az import dinnye.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!