Klímapolitika: civilekkel egyeztetett a tárca

agrarszektor.hu
Az Európai Unió soros magyar elnökségének környezetvédelmi törekvéseit, aktuális klímapolitikai feladatait mutatta be civil szervezeteknek Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára 2011. március 22-én, Budapesten. Mindkét tárca szakpolitikusa hangsúlyozta a civilek szerepét a döntések előkészítésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A több tucatnyi civil szervezet képviselője a környezetvédelmi informális ülést (március 25-26., Gödöllő) megelőző egyeztető fórumon részletes tájékoztatást kapott az elnökségi célokról, a már lezajlott brüsszeli környezetvédelmi tanácsülések eredményeiről - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egyebek mellett beszélt a magyar elnökség vízvédelmi törekvéseiről, amely az informális tanácsülés első napjának központi témája lesz. Külön kiemelte a vízkészletek védelmének jelentőségét és a megelőzés fontosságát az ár- és belvízi védekezésben. Hiszen az extrém időjárási helyzetekre nem csak hazai, nemzetközi szinten is szükséges reagálni. Az európai vízkészletek jövője és az Európai Unió vízgazdálkodásának irányelvei mellett a civil fórumon szó esett a globális klímaváltozás következményeiről is.

Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar soros elnökség szempontjából két fontos feladatot vázolt. Az egyik a cancúni klímacsúcs eredményeinek kiértékelésével kapcsolatos koordinációs feladat, és az ott elhatározott döntések végrehajtása, aminek állásáról és az ezt követő lépésekről lesz eszmecsere az informális Tanácsülésen. Ezen kívül hangsúlyozta: az informális miniszteri találkozó másik klímapolitikai vonatkozása, hogy a tagállamok először itt mondhatják el véleményüket az úgynevezett "Roadmap 2050" dekarbonzációs útitervről, amely meghatározza Európa alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való átállásának menetét.

Az egyeztető fórumon a civil szervezetek képviselői véleményt mondtak a magyar elnökség törekvéseiről és kérdéseket tettek fel egyebek mellett a vízkormányzásról, a szén-dioxid kibocsátásról, a pollenhelyzetről, a GMO-ról, a hulladékgazdálkodás várható változásairól, energiahatékonysági kérdésekről és a megújuló energiaforrások fontosságáról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02