2019. augusztus 23. péntek Bence

Hírek - Élelmiszer

Klímapolitika: civilekkel egyeztetett a tárca

Az Európai Unió soros magyar elnökségének környezetvédelmi törekvéseit, aktuális klímapolitikai feladatait mutatta be civil szervezeteknek Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára 2011. március 22-én, Budapesten. Mindkét tárca szakpolitikusa hangsúlyozta a civilek szerepét a döntések előkészítésében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A több tucatnyi civil szervezet képviselője a környezetvédelmi informális ülést (március 25-26., Gödöllő) megelőző egyeztető fórumon részletes tájékoztatást kapott az elnökségi célokról, a már lezajlott brüsszeli környezetvédelmi tanácsülések eredményeiről – tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egyebek mellett beszélt a magyar elnökség vízvédelmi törekvéseiről, amely az informális tanácsülés első napjának központi témája lesz. Külön kiemelte a vízkészletek védelmének jelentőségét és a megelőzés fontosságát az ár- és belvízi védekezésben. Hiszen az extrém időjárási helyzetekre nem csak hazai, nemzetközi szinten is szükséges reagálni. Az európai vízkészletek jövője és az Európai Unió vízgazdálkodásának irányelvei mellett a civil fórumon szó esett a globális klímaváltozás következményeiről is.

Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar soros elnökség szempontjából két fontos feladatot vázolt. Az egyik a cancúni klímacsúcs eredményeinek kiértékelésével kapcsolatos koordinációs feladat, és az ott elhatározott döntések végrehajtása, aminek állásáról és az ezt követő lépésekről lesz eszmecsere az informális Tanácsülésen. Ezen kívül hangsúlyozta: az informális miniszteri találkozó másik klímapolitikai vonatkozása, hogy a tagállamok először itt mondhatják el véleményüket az úgynevezett „Roadmap 2050” dekarbonzációs útitervről, amely meghatározza Európa alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való átállásának menetét.

Az egyeztető fórumon a civil szervezetek képviselői véleményt mondtak a magyar elnökség törekvéseiről és kérdéseket tettek fel egyebek mellett a vízkormányzásról, a szén-dioxid kibocsátásról, a pollenhelyzetről, a GMO-ról, a hulladékgazdálkodás várható változásairól, energiahatékonysági kérdésekről és a megújuló energiaforrások fontosságáról.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu