Komoly átalakuláson mehet keresztül a magyar kajszi: ennek sokan örülni fognak

agrarszektor.hu
Nem tudod kibabrálni a magyar kajszibarackkal az időjárás, az idei termés ugyanis a közepesnél jóval jobb, nemcsak minőség, de mennyiség tekintetében is. A jövőben az lenne a cél, hogy minél jobban széthúzódjon a gyümölcs termelési és betakarítási időszaka, jelenleg ugyanis június végétől augusztus elejéig érhető el a magyar kajszi.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több gyümölcsfajt is megviselt Magyarországon az időjárás, a magyar kajszibarackon azonban nem talált fogást - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. A kamara előzetes becslése szerint 30-35 ezer tonna kajszi várható idén, ami azt  jelenti, hogy a közepesnél jóval jobb termésre számíthatunk, a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt - tette hozzá. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A magyar fajták betakarítása már megkezdődött, a gyümölcs június végétől augusztus elejéig, esetleg közepéig érhető el a boltokban, a csúcsszezon pedig általában július közepére tehető. A NAK és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy program keretében azt szeretné elérni, ha minél jobban széthúzódna a gyümölcs termelési és betakarítási időszaka, amivel stabilabbá tehetnék a magyar kajszitermelést - tájékoztatott a szakember.

Mártonffy Béla kitért arra is, hogy a magyar kajszi 70 százalékát iparilag dolgozzák fel, aminek a legnagyobb piaca Magyarország. Az export - a nagy kereslet ellenére - csak 10 százakék körül mozog, a gyümölcs 30 százaléka pedig friss fogyasztásra kerül. Ugyanakkor a kajszibarack esetében is polgárjogot nyert a Szedd magad! mozgalom, a tapasztalat pedig az, hogy egyre inkább nő a házi befőzések száma - emelte ki a kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?