Kongatják a vészharangot: komoly veszteségekre készülhet a magyar baromfiágazat

Kongatják a vészharangot: komoly veszteségekre készülhet a magyar baromfiágazat

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban átlagosan 5-10%-kal csökkent a baromfitermékek átadási ára tavalyhoz képest, mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3%-kal, a pulykahús-termelés 5%-kal csökkenhet idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Augusztus közepére gyűrűzött be a koronavírus-járvány hatása igazán érezhetően a baromfiiparba, holott a nyári grillszezon miatt ez kiemelt időszaknak számít ebben az ágazatban is. Emiatt igazán érzékenyen érinti szektort, hogy a koronavírus kiváltotta gazdasági válság hatására a jövedelmek csökkenése visszafogta a baromfitermékek iránti keresletet is, és az idei madárinfluenza miatt is Európa-szerte csökkentek az árak, olvasható az Infostart oldalán.

Az elmúlt hetekben folyamatosan akciósan kínálták a csirkemellfilét a különböző kereskedelmi láncok Magyarországon is, ami a vágóhídi átadási árakra is visszahatott. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója elmondta, hogy az átadási árakban szolid árcsökkenést tapasztaltak, a tavalyihoz képest 5-10%-kal olcsóbban adják a baromfitermékeket a kereskedelmi láncoknak a különböző vágó-feldolgozóüzemek. Az árcsökkenés a termelői oldalt is elérte, mivel emiatt a feldolgozók is alacsonyabb árat kínálnak az alapanyagért. A veszteségek miatt a termelők is visszafogták a kibocsátást.

Hasonló a helyzet a kontinens többi országában is, a koronavírus-járvány, valamint a madárinfluenza miatt. Az Európai Baromfi Vágóhidak és Kereskedők Szövetségének becslése szerint a csirkehús-termelés 3%-kal, a pulykahús-termelés 5%-kal csökkenhet idén.

Magyarországon is csökkent a baromfiállomány nagysága, ám nálunk egy kicsit más a helyzet, mivel az ország az önellátáson felül jelentős mértékben exportra termel, ezért a hazai ellátás a termeléscsökkenés miatt nem kerül veszélybe, de az árcsökkenés érezteti a hatását

- mondta Csorbai Attila.

A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója hozzátette, hogy bízik abban, hogy a fogyasztás szerkezete nem változik a koronavírus-járvány hatására. Csorbai Attila emellett azt is reméli, hogy ősszel nem esik vissza ennél jobban a baromfitermékek iránti kereslet, most nyáron ugyanis a grillszezon még felfelé nyomja az értékesítés volumenét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02