2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszer

Könnyebb adminisztráció a bortermelőknek

Termelői kezdeményezésre készült el a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciójának első változata. Az előkészített dokumentum legfontosabb célkitűzése, hogy könnyebb adminisztrációt kínáljon a kistermelők részére. Emellett bevezeti a kisüzemi bortermelő fogalmát az Földművelésügyi Minisztérium.
 
 

A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnye, hogy a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség, a borkészítés és a borértékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető, emellett a nyilvántartás igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához, alkalmazásával az adminisztrációra fordítandó idő pedig jelentősen csökkenthető. A kisüzemi bortermelői nyilvántartást a termelők fogják tesztelni.

Az FM ez év július 1-jétől bevezeti a kisüzemi bortermelő fogalmát. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól mentesülnek a kisüzemi bortermelők. A rendelkezések, illetve a bortörvény idén januárban hatályba lépett módosításának köszönhetően nyílik lehetőség a kistermelői mérethez és ezen üzemek sajátságaihoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő az a borász lehet, aki az utolsó 3 borpiaci év átlagában kevesebb mint 1000 hektoliter csendes bort állított elő. Emellett szőlőt, vagy sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény kivételével borászati terméket más uniós tagállamból, vagy harmadik országból nem szerzett be. Ezek a termelők továbbra is értékesíthetnek bort a belföldi mellett más országok piacain is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu