Korai szüret, kevesebb termés

agrarszektor.hu
A különféle gombás megbetegedések idén ugyan elkerülték a hazai szőlőültetvényeket, azonban a tartós szárazság rányomta a bélyegét az idei termésre. A kivételes minőség sajnálatos módon lecsökkent mennyiséggel párosul, a mindössze 2 millió hektoliternyi újbor a hazai igények kielégítésére sem lesz elegendő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dacára a kora szeptemberi időpontnak, gőzerővel zajlik a munka a hazai szőlőültetvényeken. A megszokottnál nem csupán korábban, de közel egyszerre érnek a különféle fajták, így nem lehet alkalmazni az érési sorrend szerinti betakarítást. A korai érésűek szüretelése lassan a végéhez közeledik, egyes területeken pedig már a kései szőlőfajták is sorra kerülhetnek hamarosan. - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A minőségre nem lehet panasz, azonban a szokatlanul nagy szárazság következtében a megszokottnál könnyebbek, kisebb lékihozatalúak a fürtök. A csapadékhiányt leginkább a fiatalabb ültetvények sínylették meg, ahol a tőkék gyökérrendszere még nincs rendesen kialakulva, illetve a teraszokon és a vékony talajréteggel fedett területeken okozott még komoly problémát az aszály.

Mennyiséget tekintve hozzávetőlegesen kétmillió hektoliternyi újborral számolnak a szőlészek, ami közel sem lesz elegendő a hazai, 2,3 millió hektoliteres kereslet kielégítésére. A változatlan prémiumbor termelés mellett ez várhatóan az olcsóbb külföldi borok importjának növekedéséhez vezet majd. A főtitkár szerint ez a hazai piac szerkezetének egészségtelen mivoltára is rávilágít, szerinte ugyanis a hazai borászatok gyakorlatilag kizárólag prémium borok termelésére álltak rá, melyeket a hazai fogyasztók jelentős része nem engedhet meg magának. Korántsem látja ilyen sötéten a helyzetet Molnár Péter, a Vindependent - Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint egyre határozottabban megfigyelhető a prémium termékek fragmentálódása, ahogy a bortermelők mindinkább felismerik az eltérő árkategóriákban rejlő lehetőségeket. Horváth Csaba szerint azonban mindettől függetlenül nem lenne szabad engedni, hogy az import ekkora teret nyerjen magának, a főtitkár elsősorban a jelenleg még parlagon heverő ültetvények termelésbe történő bevonásában látja a megoldást. Hazánkban hozzávetőleg 190 ezer hektár szőlőművelésre alkalmas terület áll rendelkezésre, ugyanakkor csupán 82 ezer hektáron történik tényleges termelés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?