2020. október 30. péntek Alfonz

Hírek - Élelmiszer

Korai szüret, kevesebb termés

A különféle gombás megbetegedések idén ugyan elkerülték a hazai szőlőültetvényeket, azonban a tartós szárazság rányomta a bélyegét az idei termésre. A kivételes minőség sajnálatos módon lecsökkent mennyiséggel párosul, a mindössze 2 millió hektoliternyi újbor a hazai igények kielégítésére sem lesz elegendő.
 
 

Dacára a kora szeptemberi időpontnak, gőzerővel zajlik a munka a hazai szőlőültetvényeken. A megszokottnál nem csupán korábban, de közel egyszerre érnek a különféle fajták, így nem lehet alkalmazni az érési sorrend szerinti betakarítást. A korai érésűek szüretelése lassan a végéhez közeledik, egyes területeken pedig már a kései szőlőfajták is sorra kerülhetnek hamarosan. – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A minőségre nem lehet panasz, azonban a szokatlanul nagy szárazság következtében a megszokottnál könnyebbek, kisebb lékihozatalúak a fürtök. A csapadékhiányt leginkább a fiatalabb ültetvények sínylették meg, ahol a tőkék gyökérrendszere még nincs rendesen kialakulva, illetve a teraszokon és a vékony talajréteggel fedett területeken okozott még komoly problémát az aszály.

Mennyiséget tekintve hozzávetőlegesen kétmillió hektoliternyi újborral számolnak a szőlészek, ami közel sem lesz elegendő a hazai, 2,3 millió hektoliteres kereslet kielégítésére. A változatlan prémiumbor termelés mellett ez várhatóan az olcsóbb külföldi borok importjának növekedéséhez vezet majd. A főtitkár szerint ez a hazai piac szerkezetének egészségtelen mivoltára is rávilágít, szerinte ugyanis a hazai borászatok gyakorlatilag kizárólag prémium borok termelésére álltak rá, melyeket a hazai fogyasztók jelentős része nem engedhet meg magának. Korántsem látja ilyen sötéten a helyzetet Molnár Péter, a Vindependent – Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint egyre határozottabban megfigyelhető a prémium termékek fragmentálódása, ahogy a bortermelők mindinkább felismerik az eltérő árkategóriákban rejlő lehetőségeket. Horváth Csaba szerint azonban mindettől függetlenül nem lenne szabad engedni, hogy az import ekkora teret nyerjen magának, a főtitkár elsősorban a jelenleg még parlagon heverő ültetvények termelésbe történő bevonásában látja a megoldást. Hazánkban hozzávetőleg 190 ezer hektár szőlőművelésre alkalmas terület áll rendelkezésre, ugyanakkor csupán 82 ezer hektáron történik tényleges termelés.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu