Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben a németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedések kapcsán egy német állami intézet jelezte: a húskészítményeken keresztül nem terjed a vírus.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Németország mellett az Egyesült Államokban és Brazíliában is érzékelhető a húsfeldolgozók koronavírus miatti kapacitáscsökkenése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ágazatban tapasztalt tömeges megbetegedések kapcsán felmerül a kérdés: a koronavírus esetleg terjedhet-e húskészítmények útján?

A Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet (BfR) állásfoglalása szerint, a jelenlegi ismeretek alapján, a vágóállatok - sertés, baromfi - vírussal történő fertőzöttsége valószínűtlen, így az azok által okozott humánfertőzés sem reális. A vírus terjedéséhez ugyanis élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken - beleértve a húskészítményeket - keresztüli kizárt. Az intézet azonban felhívja a figyelmet a vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben szükséges alapvető higiéniai követelmények betartására, hiszen például az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a fertőzés terjedése.

Az állásfoglalás a BfR oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?