2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: a húskészítmények nem veszélyesek, de a csomagolással vigyázni kell

Az elmúlt hetekben a németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedések kapcsán egy német állami intézet jelezte: a húskészítményeken keresztül nem terjed a vírus.
 
 

Németország mellett az Egyesült Államokban és Brazíliában is érzékelhető a húsfeldolgozók koronavírus miatti kapacitáscsökkenése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ágazatban tapasztalt tömeges megbetegedések kapcsán felmerül a kérdés: a koronavírus esetleg terjedhet-e húskészítmények útján?

A Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet (BfR) állásfoglalása szerint, a jelenlegi ismeretek alapján, a vágóállatok – sertés, baromfi – vírussal történő fertőzöttsége valószínűtlen, így az azok által okozott humánfertőzés sem reális. A vírus terjedéséhez ugyanis élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken – beleértve a húskészítményeket – keresztüli kizárt. Az intézet azonban felhívja a figyelmet a vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben szükséges alapvető higiéniai követelmények betartására, hiszen például az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a fertőzés terjedése.

Az állásfoglalás a BfR oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    Agrárszektor Konferencia 2020

    Most még a legkedvezményesebb áron

    Sustainable World 2020

    A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu